Hospodařením havířovského hokeje se začal zabývat soud

8. březen 2010

Havířovský hokejový klub zřejmě skončí v konkurzu. Soudkyně o tom má rozhodnout zítra. Dnes si hráči a firmy, kterým servisní organizace klubu dluží milióny korun, zvolili věřitelský výbor. Jak Český rozhlas Ostrava navíc zjistil, případ začali vyšetřovat i karvinští kriminalisté a to na základě podnětu jedné pražské firmy, která hokejistům dodávala sportovní vybavení.

V budově Krajského soudu v Ostravě se sešlo mnoho hokejistů, kterým klub dluží statisíce korun. "Mi osobně dluží 316.000 korun. Pořád nám slibovali, že peníze budou," říká jeden z hráčů.

Soudkyně Kateřina Holešovská rozhodla, že jiná možnost, než poslat servisní organizaci klubu do konkurzu, není. "Nepřipadá v úvahu ani reorganizace, ani oddlužení. O úpadku dlužníka tedy bude rozhodnuto konkurzem, a to v nejbližší době, pravděpodobně zítra," řekla soudkyně.

Podle našich zjištění už začali karvinští kriminalisté hospodaření havířovského hokeje vyšetřovat. Trestní oznámení podala pražská firma, která hokejistům dodávala sportovní vybavení. Podle právníka této společnosti Iva Tichovského klub zvýhodňoval jiné věřitele. "Tam jde tedy o upřednostňování jiných věřitelů, že jim tedy bylo hrazeno přednostně před ostatními věřiteli," řekl právník.

S tím souhlasí i právník Libor Valenta, který zastupuje jinou dodavatelskou firmu sportovního vybavení. "Odebírali zboží už když byli v úpadku, nebo úpadek reálně hrozil. A přesto to zboží zůstalo nezaplaceno. V těch hokejových klubech to chodí tak, že napřed se platí hráči, funkcionáři a ti ostatní věřitelé zůstávají až nakonec. Takže stejně tak dopadli mí klienti," dodal Valenta.

Jednatel zadluženého klubu Pavel Folta odmítá, že by dělali něco nezákonného. "Měli jsme podepsanou smlouvu o reklamě a propagaci na částku deset milionů, která ale bohužel nebyla zaplacena a tím jsme se dostali do větších finančních problémů, než byly obvyklé," vysvětlil Folta.

Kriminalisté chtějí co nejdříve kontaktovat insolvenční správkyni Dagmar Bařinovou. "Jestli mě policie vyzve, tak pochopitelně s ní budu spolupracovat," řekla.

Havířovský hokejový klub musel kvůli dluhům odstoupit z první ligy. Z rozpočtu města přitom dostával štědré dotace. Za uplynulých deset let to bylo více než 120 milionů korun.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu