Hotel Palace v centru Ostravy se nejspíš změní na kampus pro studenty

17. duben 2013
zprávy

Ze zchátralého hotelu Palace v centru Ostravy má vzniknout univerzitní kampus pro asi 350 studentů. Historický komplex budov chtěl přitom nechat jeho původní majitel zbourat. Městu se nové využití hotelu líbí a chce ho zařadit do projektů, které jsou součástí Integrovaného plánu rozvoje města.

Dříve vyhlášený hotel Palace v centru Ostravy mohl skončit jako hromada sutin. Jeho předchozí majitel už měl v ruce demoliční výměr.

„Možná, pokud by nepřišla krize, tak už by ten dům byl zbořený. Ale oni ho koupili s tím, že ho chtějí zachovat a že tam udělají studentské koleje. Požádali město v rámci integrovaného projektu rozvoje, abychom jim dali dotaci,“ popisuje primátor Ostravy Petr Kajnar z ČSSD.

Právě na město se totiž nový majitel, společnost Sedm stromů, obrátila s žádostí o finanční pomoc. A nejspíše bude úspěšná, protože radním se myšlenka líbí.

„Jednak oživení centra, jednak atraktivita Ostravy, všem se to líbilo, takže jsme to odsouhlasili. Definitivně k tomu musí dát souhlas zastupitelstvo,“ říká ostravský primátor.

Koleje v centru města by byly výhodné, jak potvrzuje například jeden ze studentů ekonomické fakulty Vysoké školy báňské, který musí dojíždět do školy až z dvacet kilometrů vzdálené Poruby:

„Já už to teď moc neřeším, protože studuju poslední rok, ale pro někoho by to bylo výhodné, protože hodně lidí jde radši na privát než na kolej. Prostě to mají daleko z Poruby. Půl hodiny cesta.“

Město přispěje 80 miliony

Petr Skrla ze společnosti Sedm stromů, která historické objekty hotelu vlastní, říká, že studenti by se do nových kolejí měli stěhovat v lednu roku 2015:

„Máme hotové koncepce, architektonické řešení a máme i stavební povolení. Znamená to, že jsme v podstatě připravení zahájit ten projekt.“

Město chce na přestavbu hotelu přispět asi z poloviny. Z peněz, které zbyly v integrovaném plánu rozvoje města, chce vyčlenit asi 80 milionů korun.


Zvětšit mapu
autoři: iha , dab
Spustit audio