Hromadnému šití roušek odzvonilo. Švadleny už dělají spíš jen designové sety

28. červen 2020

Organizované skupiny švadlen šijících roušky v Moravskoslezském kraji omezují svou činnost. S postupným uvolňováním opatření kvůli koronaviru totiž lidé ztrácí zájem o jejich výrobky. Třeba skupina Ostrava šije roušky se proto přeorientovala na šití spíše designových kousků.

Lucie Bártová ze skupiny Ostrava šije roušky právě vytahuje několik kusů roušek, kde třeba rouška ladí s kapesníčkem do saka. „To je oblíbený komplet, protože pánové se také rádi upravují. Pro dámy máme komplety s čelenkou,“ ukazuje Lucie Bártová.

Čtěte také

Jednomu zákazníkovi šila také roušku a k ní zdobený obojek na psa. „Zezačátku to opravdu bylo o tom, ať má každý nějaký hadr na hubu. Pak začali lidé vymýšlet. A to jsme si řekly, že je načase dobrovolnou činnost ukončit,“ vypráví Lucie Bártová.

Podobně to mají i jiní výrobci roušek. Třeba Kristina Sváčková z Velké Polomi u Ostravy je šila a věšela na plot svému domu, odkud si je kdokoliv mohl vzít. „Ještě před dvěma týdny nějaké paní roušky chtěly, tak jsem jim to tam dala. Ale teď už není potřeba,“ říká.

Kristina Sváčková teď místo roušek na svůj takzvaný sdílený plot věší zeleninu, kterou vypěstuje na zahradě.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související