Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – září 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V zářijovém vydání uslyšíte britského kytaristu Justina Adamse, kurdskou skupinu Nishtiman Project, irskou akordeonistku Sharon Shannon, mezinárodní skupinu Bokanté a malijské griotské Trio Da Kali ve spojení s avantgardním smyčcovým Kronos Quartetem.

Britský kytarista Justin Adams se po dlouhých letech rozhoupal k sólovému albu Ribbons, na němž nepřekvapivě propojil obdiv k abstraktnímu umění a severoafrické hudbě. Objevitel a producent tuarežské skupiny Tinariwen je u nás velmi dobře známý z řad skupiny Roberta Planta a jeho příznivci ho registrují na mnoha významných nahrávkách z posledních let i z fantastického projektu JuJu, ve kterém spojil síly s gambijským hudebníkem a zpěvákem Juldehem Camarou. Ribbons stojí na ambientních kytarových plochách, minimalismu, pouštním blues, absenci rytmických nástrojů a hlasu norské zpěvačky Anneli Drecker známé ze skupiny Röyksopp.

Skupinu Nishtiman Project tvoří kurdští hudebníci a zpěváci ze Sýrie, Íránu a Iráku. Jednoduše z Kurdistánu, území, o němž je poslední dobou řeč v souvislosti s bojem proti Islámskému státu. Název alba Kobane odkazuje ke stejnojmennému kurdskému městu na severu Sýrie, které si prošlo peklem těžkých bojů a je považováno za centrum pravděpodobně prvního monoteistického náboženství lidstva zoroastrismu, hlásaného už 1500 let před Kristem íránským prorokem Zarathuštrou. Písně skupiny Nishtiman Project dokážou svým poselstvím a rytmičností doslova přehlušit řev zbraní. Album sice vyšlo již loni, do širšího povědomí se díky koncertům v Evropě dostává ale až nyní. I díky hlasu zpěvačky Donyi Kamali.

Mezinárodní skupinu Bokanté tvoří opravdu divná kombinace lidí. Hrají zeppelínovskou verzi blues v karibských rytmech, která by prý v rukách nezkušených hudebníků mohla jinak skončit jako snídaně naštvaného psa. Nestalo se: debutové album Strange Circles zdárně překonalo všechna úskalí multikulturních fúzí a míří na vrcholy žebříčků world music.

„Zatluče vás jako hřebík do trámu,“ tvrdí o nejlepší irské akordeonistce Sharon Shannon neméně divoký hráč na bozouki Donal Lunny. Sharon přísahá na tradiční hudbu z rodného hrabství Clare, ale kam se na ní jiní hrabou, když se pustí do cajunu, country, reggae nebo rockování. Pracovala pro Nigela Kennedyho, Willieho Nelsona, Sinéad O‘Connor i Steve Earla, občas litujících jakou že si to pustili veš do kožichu. Nové album vydané po třech letech nazvala Sacred Earth.

Ještě nestačilo doznít nadšené překvapení z alba Folk Songs, které smyčcový Kronos Quartet natočil s americkými a britskými folkaři a je tu další překvapení, možná ještě větší. Album Ladilikan natočil avantgardní kvartet s Triem Da Kali, tedy s trojicí malijských griotů. Konkrétně se zpěvačkou Hawa Kassé Mady Diabate, hráčem na balafon Lassana Diabatém a mistrem loutny ngoni Mamadou Kouyatém. O nahrávce roku už teď nemůže být pochyb.

Spustit audio