Hudební kluby po prázdninách znovu ožívají

4. září 2011

Kulturní zařízení v kraji se po prázdninách opět probouzejí. S končícím létem tradičně začíná například divadelní sezóna, ale život se vrací i do hudebních klubů, které na čas ustoupily letním open-air festivalům. Jak naložily regionální hudební podniky s dvouměsíční pauzou?

Ostravský Parník, Fabric, frýdecko-místecký Stoun nebo krnovská Kofola. Všechny tyto stálice na hudební klubové scéně otvírají po letním intermezzu své brány. Některé sice fungovaly i o prázdninách, ale svůj program tomu patřičně přizpůsobily. Festivalům pod širým nebem totiž jen tak konkurovat nemohou.

„Skončila nám nejen festivalová sezóna, ale také sezóna letní scény, která vlastně byla v zahradě Národního domu, kde jsme dělali různé koncerty a podobné akce, a byla tedy velmi úspěšná. Stoun otvíráme Hity ze záhrobí, což je takový už dlouhotrvající a úspěšný pořad. Jinak myslím, že tahle sezóna bude zase plná různých skvělých kapel,“ říká dramaturg klubu Stoun Kamil Rudolf.

Ve Stounu se například počítá s kapelami jako Polemic, UDG, Horkýže Slíže nebo Prago Union.

Své aktivity ale spojí klub ve Frýdku-Místku také s tamním kinem. „Na podzim chystáme - 8. října - koncert skupiny Priessnitz, který vlastně bude i v rámci projekce nového filmu Aloise Nebela v místním kině Vlast,“ dodává Rudolf.

Perličku v programu chystá také Kofola music club, kde vznikne jednorázová divadelní scéna. „Přijede komediograf HaDivadlo a samozřejmě tam bude i Tomáš Matonoha a Josef Polášek a další herci,“ říká dramaturg klubu Martin Hradečný a jedním dechem vypočítává také chystané hudební akce, které ale letos pořádají s jistou dávkou opatrnosti. „Těch větších už je o něco méně, protože návštěvnosti se trošičku podepisují, takže se snažíme být opatrní. Ale každopádně chystáme větší kapely typu Chinaski, na podzim je tam Support Lesbiens, Jasná Páka s Davidem Kollerem,“ přibližuje.

Parník jede beze změn, Fabric uklidil

Jako trochu netradiční může začátek sezóny označit ostravský klub Parník. Tento čtvrtek totiž hostil festival soudobé vážné hudby Ostravské dny. Mimo to se ale žádné velké žánrové změny konat nebudou.

„Budeme pokračovat ve stejném trendu. To znamená, že přijedou skoro všechny významné české i slovenské klubové kapely. A v neposlední řadě bude probíhat taky podzimní část festivalu Ostrava Jazz Night, kde nás navštíví takové hvězdy, jako je Yellow Jackets, přijede Erik Truffaz,“ potvrdil i dramaturg klubu Pavel Giertl.

Další ostravský klub, taneční Fabric, využil letní pauzu na maximum a do podzimní sezóny vstupuje jako nový. „Využili jsme měsíční přestávky k rekonstrukci. Udělali jsme nějaké základní úpravy, všechno se samozřejmě vyčistilo, upravilo, ať přijdou fanoušci do nového,“ říká majitel klubu Jiří Gredner s tím, že vrchol sezóny čeká klub Fabric už za několik dnů. „V listopadu chystáme koncert seskupení N.O.H.A., aktuálně jednáme o vystoupení Nightwork a nebo Dary Rollins. Za dva týdny nás čeká naše top akce s názvem 3G s hvězdnými dýdžeji,“ dodává Gredner.

Z Tančírny je Barrák

Kromě zavedených klubů se ale s příchodem této sezóny objevují i nováčci. Jako chameleón se například přes léto proměnil jeden ostravský klub. Změnil majitele, jméno, interiér a částečně i žánrové zaměření. Teď si říká Barrák a stojí na místě bývalé rock-metalové Tančírny.

„Všechno jsme na začátku prázdnin zbourali a všechno jsme postavili znova. Nové WC, nové bary, nové pódium, zvuk, světla. O hudební dramaturgii se teď bude starat Marcel Polovčík, který mimo jiné stojí za Fulnek Festem. Rock-metal zčásti zůstane, ale bude i hip hop,“ upřesňuje provozovatel Barráku Michal Hrabovský.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio