Hukvaldy připravují proměnu hospodářského areálu v centru obce

17. červen 2019 07:10

V Hukvaldech, rodišti Leoše Janáčka, obec chystá rekonstrukci více než půlhektarového areálu v centru. Historické hospodářské budovy chce nově využít. Třeba místo sýpky plánuje koncertní sál a muzeum hudby. S novou studií tento týden seznámí obyvatele. Areál je dnes zchátralý. Obec o něj totiž vedla dlouho spor s církví, než se jí ho podařilo získat do svého majetku.

„Chodím kolem a jsem rád, že se s tím začne něco dělat, protože je to pořád v tomto stavu,“ říká pan Stanislav. „A když se kouknete dovnitř, ty klenby jsou tam krásně vyzdobené. Stojí to za to, aby se to renovovalo. Bohužel dvacet let to chátrá,“ dodává.

„Hodně nás to trápí. To centrum je takové neutěšené. Areálu se týkaly církevní restituce,“ říká nezávislý starosta Hukvald Luděk Bujnošek, se kterým budovy z 18. století procházíme. „Kdysi si s tím ti stavitelé pohráli,“ dodává.

Areál je nevyužívaný od roku 1991 a obec to plánuje změnit. Například v kravíně má vzniknout knihovna či obřadní síň, vedle v teletníku obchůdky a kanceláře a další budovou obklopující dvůr je sýpka. „Tam plánujeme víceúčelový koncertní sál,“ prozrazuje starosta.

Doprostřed dvora se pak vrátí kašna, jejíž zbytky leží ještě vedle kravína. Obec už jedná s různými institucemi a shání na rekonstrukci peníze.

autor: iha
Spustit audio

Související