Husté sněžení začalo výrazně komplikovat dopravu

6. leden 2010
Zprávy , Zprávy

Počasí začalo výrazně komplikovat dopravu v kraji. U Třince uvízl v kopci kamion, další nákladní vozidla nedojela mezi Opavou a Novým Jičínem. Policisté už v souvislosti s počasím řeší také několik dopravních nehod. Například v Kozmicích na Hlučínsku zablokovala dopravu nehoda tří aut.

Pod Neborským kopcem na silnici I/68 na trase Frýdek-Místek - Třinec ráno na ledovce uvízlo několik kamionů, které tak po několik hodin blokovaly provoz v obou směrech. Problémy měli také řidiči nákladních aut na silnici I/57 mezi Opavou a Fulnekem, když několik kamionů nevyjelo do kopce mezi obcemi Březová a Lesní Alberchtice.

"V Kozmicích se stala nehoda tří aut. Vypadá to jen na zničené karoserie, co jsem viděl. Nicméně vozy jsou v nepříjemných pozicích a policie řídí dopravu kyvadlově. Cesta opravdu klouže a pokud zastavíte, je problém se znovu rozjet. Při jízdě doporučuji dostatečný rozestup mezi auty," řekl ve zpravodajské relaci Českého rozhlasu Ostrava v 9:00 reportér Petr Havránek.

Dvě nehody se podle policie staly také na dálnici D1. Před odbočkou na ulici Rudnou ve směru od Brna havarovala dvě vozidla, za Klimkovickým tunelem pak nákladní auto, které zřejmě narazilo do svodidel. "Policisté samozřejmě monitorují situaci v tunelu i jeho okolí, v této chvíli nezaznamenali žádné tvořící se kolony," podotkla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Plné ruce práce mají silničáři, kteří věnují zvýšenou pozornost zejména vozovkám s nebezpečným stoupáním a klesáním, ve městech pak také křižovatkám a autobusovým zastávkám.

Například ve Frýdku-Místku je v terénu veškerá technika včetně devíti traktorů smluvních partnerů. Komunikace jsou nepřetržitě proplužovány, kopcovité úseky jsou navíc ošetřovány inertním a místy i chemickým posypem.

"Upozorňujeme řidiče, aby byli opatrní zejména v dojezdech na křižovatky, v zatáčkách a na vozovkách s nebezpečným klesáním nebo stoupáním," upozornil Václav Halfar z dispečinku zimní údržby frýdecko-místeckých Technických služeb.

Problémy i nadále přetrvávají v Mostech u Jablunkova, kde stále stojí kolona asi 150 kamionů. Jejich řidiči, kteří budou mít palubní jednotky mýtného, budou moci díky výjimce vjet na území Slovenska i přesto, že je dnes v zemi státní svátek.

autor: tif
Spustit audio