Hygienici nedoporučují koupání v několika nádržích

4. září 2009
Zprávy , Zprávy

V několika rekreačních nádržích v Moravskoslezském kraji je špatná kvalita vody. Jedovaté sinice jsou v přehradách Baška na Frýdeckomístecku, Těrlicko na Karvinsku a v nádržích Čerťák v okrese Nový Jičín a Bohušov na Osoblažsku.

Množství sinic tam pro běžnou populaci neznamená zdravotní riziko, zkrátit pobyt ve vodě by ale měly děti, alergici a těhotné ženy.Ve dvou nádržích v kraji by se lidé vůbec koupat neměli.

"K výraznému zhoršení kvality vody došlo v nádrži Budišov nad Budišovkou. Pro vysoké počty toxických druhů sinic nedoporučujeme koupání v této nádrži. Na základě výsledků z minulého týdne nadále nedoporučujeme koupání ani v Žermanické přehradě," upřesňuje Marie Fiedorová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

V Moravskoslezském kraji hygienici v letošní sezóně kontrolují celkem 24 koupacích míst. Při překročení limitů, kdy hrozí ohrožení zdraví, je Krajská hygienická stanice povinna vydat zákaz koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách Krajské hygienické stanice.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio