Hygienici připravují další masivní testování horníků z Darkova. Začne v úterý

27. květen 2020 14:24

Horníky z karvinského dolu Darkov čeká druhé kolo plošných testů na koronavirus. Hygienici prověří zhruba 2000 lidí, kteří měli po prvním testování negativní výsledky. Zjistí tak, jestli se u nich nemoc neprojevila s odstupem.

Čtěte také

S plošným testováním se začne v úterý 2. června. „Protože většina případů onemocnění je buď s minimálními příznaky nebo úplně bezpříznakových, tak pokud se nezjistí tím plošným odběrem, mohou nákazu šířit dál. K lékaři nepůjdou, protože nemají příznaky, a jinak než tím odběrem se na ně nepřijde,“ upřesnil epidemiolog Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Čtěte také

Počet pozitivně testovaných v souvislostí s nákazou na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné překočil hranici 300 případů. Nemocných je už 302 včetně rodinných příslušníků. Někteří mají vážnější klinické projevy. 

Při prvním plošném testování na dole provedli hygienici 2543 odběrů, vyhodnotili je všechny. Těžba v dole je přerušená. Zvýšená bezpečnostní opatření platí v celém OKD, pro Důl Darkov jsou ještě přísnější.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související