Hygienici udělili restauracím pokuty za 1,5 milionu korun
Pokuty za jeden a půl miliónu korun potravinářským zařízením - taková je bilance kontrol, které v prvním pololetí provedli moravskoslezští hygienici. Problémy s dodržováním předpisů mělo přes 40 procent kontrolovaných restaurací a stánků s občerstvením.
Nedostatky v provozovnách se opakují každý rok a jsou si podobné jako vejce vejci. Osobní a provozní hygiena, skladování a příprava jídel. Objevily se také vážnější nedostatky ve vzorcích jídel. Ze tří stovek nevyhovělo normám 21. Pak následuje správní řízení a vyšší pokuta.
"Průměrná výše pokuty ve správním řízení je zhruba 15 tisíc korun, naproti tomu blokových pokut jsme udělili skoro 900, ale ta průměrná výše je tady 600 až 700 korun," upřesňuje hygienička Pavla Svrčinová.
Patnáctitisícová pokuta je pro majitele menší restaurace citelná, říká předseda ostravského sdružení podnikatelů v pohostinství UNIHOST Zdeněk Kopka. Proti kontrolám hygieniků nic nenamítá. Domnívá se ale, že jsou u nás předpisy přísnější než za hranicemi. To, co projde v restauraci někde u moře, by u nás možné nebylo.
"Řecko a ostatní jižní státy mají volnější ruce, nemají takové přísné hygienické podmínky. Viděl jsem taky kuchyně na Mallorce. U nás by to zavřeli, tam to funguje a jezdí tam miliony lidí," poukazuje předseda ostravského UNIHOSTu.
Kontroly v potravinářských zařízeních v našem kraji přinesly v prvním pololetí zhruba stejné výsledky jako před rokem. Teď si hygienici posvítí na provozovatele stánků s rychlým občerstvením na koupalištích a přehradách.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V systému nákupů ministerstva obrany jsou fatální chyby, říká šéf Nejvyššího kontrolního úřadu
-
Stanjura: Rozpočty naší vlády vždy dopadly lépe, než se čekalo. Na vnější šoky jsme reagovali dobře
-
Extraligový duel mezi Pardubicemi a Litvínovem skončil předčasně. Na tribuně zemřel fanoušek
-
Meta přechází od factcheckingu ke Community Notes. ‚Je to krok zpátky,‘ varuje koordinátor Demagogu