Hygienici varují před riziky průjmových onemocnění

8. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Očekávaná vlna tropického počasí zvyšuje riziko průjmových onemocnění. Lidé při vedrech často podceňují skladování a tepelnou úpravu potravin. Zdrojem nákazy jsou hlavně drůbeží maso a vejce. Hrozí přitom salmonelóza a kampylobakterióza.

Ročně onemocní v kraji průjmovými onemocněními kolem 8000 lidí. Nejvíce tradičně od června do srpna, kdy je kvůli vedrům nemocnost nejvyšší.

Salmonelóza a kampylobakterióza jsou velmi podobné. Provázejí je průjem, zvracení, křeče a často i teploty. Kvůli dehydrataci jsou nebezpečné dětem a starším lidem.

Nejčastějším zdrojem nákazy jsou vejce, výrobky z vajec a samozřejmě drůbeží maso. Lidé se často nakazí při grilování.

„Frekvence příprav masných výrobků, drůbeže v přírodě při grilování nebo jiných úpravách se rozrostla a s tím i riziko vzniku nákaz, protože hlavním důvodem, proč dojde k přenosu těmito potravinami, je jejich nedostatečně tepelná zpracovanost,“ říká Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Epidemii průjmových onemocnění dosud lékaři v Moravskoslezském kraji nezaznamenali. V souvislosti s grilováním jde většinou o takzvané rodinné výskyty.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio