Hygienici varují před riziky průjmových onemocnění
Očekávaná vlna tropického počasí zvyšuje riziko průjmových onemocnění. Lidé při vedrech často podceňují skladování a tepelnou úpravu potravin. Zdrojem nákazy jsou hlavně drůbeží maso a vejce. Hrozí přitom salmonelóza a kampylobakterióza.
Ročně onemocní v kraji průjmovými onemocněními kolem 8000 lidí. Nejvíce tradičně od června do srpna, kdy je kvůli vedrům nemocnost nejvyšší.
Salmonelóza a kampylobakterióza jsou velmi podobné. Provázejí je průjem, zvracení, křeče a často i teploty. Kvůli dehydrataci jsou nebezpečné dětem a starším lidem.
Nejčastějším zdrojem nákazy jsou vejce, výrobky z vajec a samozřejmě drůbeží maso. Lidé se často nakazí při grilování.
„Frekvence příprav masných výrobků, drůbeže v přírodě při grilování nebo jiných úpravách se rozrostla a s tím i riziko vzniku nákaz, protože hlavním důvodem, proč dojde k přenosu těmito potravinami, je jejich nedostatečně tepelná zpracovanost,“ říká Josef Matuška z Krajské hygienické stanice v Ostravě.
Epidemii průjmových onemocnění dosud lékaři v Moravskoslezském kraji nezaznamenali. V souvislosti s grilováním jde většinou o takzvané rodinné výskyty.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Musíme postupovat rychle.‘ USA v dodávkách zbraní naráží na problémy, dorazit můžou až na konci roku
-
Starostou Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan. Mandát jako první obhájil potřetí v řadě
-
Kauza manipulace nemocničních zakázek: bývalý šéf Krajské zdravotní Malý už není ve vazbě
-
Ukrajinec se zbraní v Litvínově? ‚Vím to od člověka, jemuž to řekl kriminalista,‘ tvrdí autor dezinformace