Implantace srdeční chlopně bez skalpelu a celkové narkózy? V Ostravě to umí lékař Marian Branny

22. září 2019

Čtyři a půl krát tři a půl centimetru. Tak velká je srdeční chlopeň člověka. Přesto se lékařům podařilo objevit metodu, jak nemocným implantovat umělou chlopeň šetrným způsobem.

Implantace srdeční chlopně bez skalpelu a celkové narkózy. I to dokáže současná medicína, která pacientům zachraňuje a prodlužuje životy díky novým způsobům léčby. Patří mezi ně právě také implantace srdeční chlopně přes stehenní tepnu pomocí metody TAVI.

„Je to neuvěřitelná technologie a jsme nadšení, že ji můžeme používat. Ta chlopeň totiž není malá a dostat ji do srdce bez skalpelu není úplně jednoduché,“ říká v rozhovoru primář Kardiovaskulárního oddělení Fakultní nemocnice Ostrava.

Primář kardiovaskulárního odd. FNO Marian Branny

Celý zákrok trvá zhruba hodinu a půl, nevyžaduje přímé otevření hrudníku, ani celkovou anestezii, a je tak pro pacienta o poznání šetrnější než klasická operace srdce.

„Nemocný má také mnohem méně často komplikace ve smyslu nějakého závažného krvácení, selhání ledvin, arytmií... Prostě je to pro něho nejen pohodlnější ale zejména bezpečnější,“ říká dále primář.

Tým doktora Mariana Branneho navíc celý zákrok předvedl tento týden před zraky kolegů, kteří přijeli do Ostravy na kongres České kardiologické společnosti.

autor: čan
Spustit audio

Související