V nemocnici Podlesí zvyšují počet srdečních operací bez otevření hrudníku

7. prosinec 2014

Stovkám seniorů ročně prodlužují lékaři život šetrnou náhradou srdeční chlopně. Kardiologové z Třince jsou ale ještě o krok dál.

Kardiologové z třinecké nemocnice Podlesí za sebou mají premiérovou operaci. Jako první v republice implantovali 86leté pacientce zcela nový typ náhrady srdeční chlopně. Metoda lékařům umožňuje, aby zákrok provedli daleko precizněji, než kdykoli předtím. Díky tomu se více pacientů vyhne velké chirurgické operaci spojené s otevřením hrudníku.

Zájemci mohli unikátní operaci sledovat v přímém přenosu. Operaci na velkém plátně sledovala i Emilie Voznicová. Také ona ležela před ani ne čtyřmi měsíci na tomto operačním stole.

„Měla jsem opravdu místo čtyř centimetrů jenom půl centimetru pro průtok krve přes tu chlopeň. Ušla jsem dvanáct kroků a musela jsem stát, vydýchat se, protože jsem měla strach, že se mi roztrhne hrudník,“ vzpomíná paní Voznicová na dobu před zákrokem.

Dříve by se pacientka nevyhnula bolestivé operaci s otevřením hrudníku, dnes chlopeň lékaři do těla dopraví pomocí malého řezu v třísle.

Malá trubička a nový typ chlopně

„Dělá se to za pomoci takové trubičky, která má v průměru asi šest milimetrů. A jakmile stáhneme ten zaváděcí systém, tak ta chlopeň se rozvine a zůstane na tom místě, kde potřebujeme,“ popisuje kardiolog Miroslav Hudec.

Teď navíc lékaři pracují s úplně novým typem chlopně, která se dá v těle pacienta opakovaně sbalit a znova rozvinout na optimálním místě.

Operace. Ilustrační foto

Za ani ne hodinu a půl a operace končí, vedoucí lékař kardiocentra Marian Branny je spokojený. „Díky tomu novému systému, který umožňuje daleko přesnější uložení té chlopně, jsme ji mohli uvnitř té nemocné chlopeň sbalit, posunout trošku výš a implantovat znovu. Čili jsme maximálně spokojeni. Té paní se hodně uleví a bude se cítit mnohem líp,“ vysvětluje lékař.

Implantace umělé chlopně miniinvazivní metodou stojí asi tři čtvrtě milionu korun. Náhrada vydrží asi deset let, a proto není vhodná pra mladé lidi.

autor: iha
Spustit audio