Ivan Binar: Kudy? Tudy! Jak se žilo v socialistické Ostravě 60. a 70. let

24. červenec 2023

Volné pokračování autorských memoárů Ivana Binara z roku 2020 nazvaných Bezstarostná léta bezradná. Tentokrát Ivan Binar líčí svoje ostravské osudy až do vynucené emigrace.

Jak se žilo v komunistickém Československu a zejména v Ostravě v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století? A našly se přímo „v ocelovém srdci republiky“ osobnosti, které dokázaly vzdorovat komunistické totalitě?

Autentickou odpověď můžeme najít v knize Kudy? Tudy!, volném pokračování autorských memoárů Ivana Binara z roku 2020 nazvaných Bezstarostná léta bezradná. Vyprávění se točí kolem nejpodstatnějšího spisovatelova rozhodnutí, vynucené emigrace, která následovala po podpisu Charty 77, a také kolem kauzy odsouzení členů Divadélka Waterloo a jejich muzikálové parodie Syn pluku.

Kniha je svědectvím o postavení drobného človíčka v soukolí nemilosrdných událostí, ale zároveň zprávou o stále existující naději, že jít svobodně za svým navzdory nepřízni osudu má pro člověka vždycky smysl.

Účinkuje: David Viktora
Připravil: Ivan Motýl
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Aleš Huber
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 21. 5. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava
Unikl vám první nebo některý další z dílů četby? Nevadí. Po odvysílání poslední, 10. části vám na sedm dní zpřístupníme celý seriál. Všech 10 dílů četby si budete moci vychutnat od 24. do 30. července 2023.

Ivan Binar vzpomíná na ostravská studia na Pedagogickém institutu, na působení v Divadélku pod okapem, na vojnu a raný zralý věk spojený s existencí časopisu Tramp, s pobuřujícím uvedením muzikálu Syn pluku a následným vězněním se všemi nepříjemnými důsledky.  A Ostravě 70. let rozhodně nelichotí.  Ve městě tehdy žilo jen málo svobodně smýšlejících lidí, kteří navzdory protivenství a mlčící většině chtěli dělat něco sami za sebe. Aniž by naskočili do pohodlného vlaku tichého souhlasu a přežívání s komunisty.

Desetidílnou rozhlasovou četbu připravil Ivan Motýl v dramaturgii Evy Lenartové. Režii měl Tomáš Soldán, účinkuje David Viktora, technický spolupracoval mistr zvuku Aleš Huber.

Kdo je Ivan Binar

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Ivan Binar je spisovatel a překladatel, pedagog a novinář. V šedesátých letech se podílel na představeních ostravského studentského Divadélka Pod okapem (později Waterloo). V roce 1971 byl zatčen a odsouzen za pobuřování, kterého se měl dopustit spoluprací na muzikálu Syn pluku. Po propuštění z vězení nemohl veřejně publikovat a byl zaměstnán v manuálních profesích. Pod nátlakem Státní bezpečnosti byl nucen odejít v roce 1977 do exilu v Rakousku. Po přestěhování do Mnichova (1983) pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Roku 1994 se vrátil zpět do vlasti a stal se spisovatelem na volné noze. V roce 2022 se stal čestným občanem města Ostravy.

Je autorem řady knih, například Kdo, co je pan Gabriel (samizdat 1974), Rekonstrukce (samizdat 1977), Rozprava v krabici (1985). Za román Revoluce! dostal v roce 2018 cenu Nadace Český literární fond za významné literární dílo roku 2017. V roce 2020 vydal knihu vzpomínek na dětství nazvanou Bezstarostná léta bezradná.

Spustit audio