Jak funguje chytrá karanténa? Kraj se připravuje na ostrý start

18. duben 2020 06:20

Hygienici v Moravskoslezském kraji testují od začátku týdne takzvanou chytrou karanténu. Moderní technologie má pomoct urychlit vyhledávání lidí potenciálně nakažených koronavirem a izolovat je od ostatních. Pomůžou k tomu data z mobilů a brzy už i z platebních karet.

Chytrá karanténa má být jednou z hlavních zbraní proti koronaviru. S novým systémem už se hygienici v kraji postupně sžívají. „Máme za sebou několik pilotních telefonátů. Ale z těchto prvních výsledků už lze usuzovat, že systém bude pro hygienickou stanici použitelný. A analýza dat bude jednodušší a přehlednější,“ říká epidemiolog Petr Polanský.

Čtěte také

Je to zatím první krok, ale už do několika dní by tu chtěli vytvořit i první takzvané vzpomínkové mapy. „Tvorba chytrých map je až dalších levelem, momentálně jsme v tom základním rozhraní – to znamená volání kontaktů, jejich trasování, získávání kontaktů osob, které jsou už covid pozitivní. Na chytré mapy bychom měli přecházet začátkem příštího týdne,“ dodává Polanský.

Mapa vzniká za pomoci dat z mobilních telefonů či platebních karet. K jejich použití musí dát člověk souhlas. Mapa nemocnému pomáhá vzpomenout si, kde byl a s kým se potkal, a to v posledních pěti dnech.

„Údaje z platebních karet momentálně využívat nemůžeme, nicméně v podmínkách, kdy je uzavřena většina obchodů a služeb, toto neshledáváme jako nějaký zásadní problém,“ dodává Polanský.

Pomoc armády

Na pomoc hygienikům přitom přijeli i armádní medici, vyčlenili jim tu zasedací místnost. Další pomáhají ve výjezdových týmech. „Studenti jsou nasazeni jak v rámci chytré karantény, kde pomáhají s trasováním, vedou hovory podle daných scénářů, tak i posílili hygieniky při jejich klasické práci. A učíme se od sebe navzájem, protože armáda má s trasováním větší zkušenosti,“ vysvětluje epidemiolog.

Pomocí chytré karantény půjde dohledat i kontakty, se kterými by při klasickém trasování měli hygienici problém. Najde třeba spolucestující z MHD.

Spustit audio

Související