Jak pomoci člověku zasaženému bleskem a kde si při bouřce hledat úkryt?

25. červenec 2017
Dobré odpoledne

Před bouřkou je dobré mít se na pozoru, potvrzují to i poslední události. Blesk například v květnu zasáhl motorkáře na Hradecku, v červnu ženu na pražském sídlišti a tento víkend pak chlapce na ulici v Třinci. Jak pomoci člověku zasaženému bleskem a kde si při bouřce hledat úkryt?

Několik lidí ročně je v Česku zasaženo bleskem. Naposledy o víkendu zasáhl blesk 15letého chlapce v Třinci. Ve vážném stavu ho záchranáři převezli do třinecké nemocnice.

Lidé by při bouřce neměli vycházet z budovy nebo auta, a pokud už je zastihne venku, měli by si podle záchranářů hledat bezpečný úkryt.

Ke stavu chlapce zasaženého bleskem nemocnice nesděluje podrobnosti. Tisková mluvčí Jolana Filipová vysvětila, že k tomu nemá svolení zákonných zástupců, včera řekla jen tolik, že „k dnešnímu dni zůstává chlapec nadále v péči třinecké nemocnice.“

Svědci sobotní události chlapci poskytli první pomoc. Jak v takovém případě správně postupovat?

„Když najdeme člověka, který byl zasažen bleskem, zkontrolujeme dýchací cesty. Pokud je zástava dechu, je zástava srdeční. V tom případě musíme zahájit resuscitaci,“ radí Karolína Ritzová ze záchranného týmu Českého červeného kříže v Ostravě.

Pokud pacient dýchá normálně, ale je v bezvědomí, pak je důležité zajistit mu průchodné dýchací cesty, připomíná Zuzana Kučerová, lektorka společnosti Prpom, kde první pomoc vyučují.

„Kdyby ten člověk byl v bezvědomí, je důležité udržovat záklon hlavy. Ten se udržuje tak, že používáme primárně dva až tři prsty pod bradu toho postiženého a snažíme se jakoby tu bradu vystrčit směrem nahoru,“ popisuje lektorka.

Bouřky jsou nejnebezpečnější v létě, kdy bývají velmi intenzivní. Jak se při nich chovat, učí už děti například na skautských táborech. „Hlavně se na to vzpomene, právě pokud jde bouřka. Pak se dětem vysvětlí, jak se mají chovat, pokud je zastihne mimo ten tábor,“ říká mediální zpravodaj ostravského skautingu Zdeněk Legerský.

Horké letní počasí vystřídají bouřky

Nelehat si na zem

Že se lidé při bouřce nemají schovávat pod osamocené vysoké stromy, ví asi každý. Chybou je ale také, pokud nás bouřka zastihne třeba na poli, lehnout si na zem.

„Pokud nás bouřka zastihne v přírodě, je nejlepší se schovat v hustém lese, v nižším porostu, nebo v úzkém údolí. Pakliže nás bouřka zastihne na holé pláni či na kopci a nemáte už čas slézt, je nejlepší si dřepnout a přečkat bouřku s nohama a rukama u sebe,“ dodává Legerský.

Bouřky hlásí meteorologové i na tento týden, ojediněle se dají očekávat v jeho závěru.

autor: iha
Spustit audio