Jak se vaří vařonka

19. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Vařonka je typické pití vánočních trhů a jarmarků. Vaří se spousta druhů, třeba místecká, ostravská nebo frenštátská. Tu poslední ochutnáme na trhu ve Frenštátě u paní Boženky.

Pokud se vypravíte na některý z vánočních trhů, možná vás upoutá kořeněná vůně nápoje zvaného vařonka. Jde o typické zahřívací pití, které se vaří ze směsi koření, karamelizovaného cukru a taky alkoholu. Ve Frenštátě pod Radhoštěm se pro vařonkáře koná dokonce soutěžní klání.

„Vařonka je pro Frenštát hodně typická, protože na každé venkovní akci zejména v chladném počasí je to nápoj, který zaručeně zahřeje,“ říká Lenka Krestová z Městského kulturního střediska ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Vařonkářů tady mají více. Záleží ale – co vařonkář, co receptura? „Každá vařonka je naprosto jiná. Sice většinou, pokud já vím, se dělá z režné, ale měli jsme tu i vařonku ze slivovice, z meruňkovice, takže ty recepty jsou opravdu různé,“ dodává Lenka Krestová.

Jedna z vařonkářek, kterou ve Frenštátě potkáváme, je paní Boženka Mizerová. Nápoj vaří asi deset let.

„Už v dávných dobách babičky a dědečkové se vždycky těšili, když se ochladilo, že si udělají horký nápoj. A ono se to dříve dělalo i s máslem, ba dokonce někdo si tam speciálně přidává i sádlo! Na Slovensku tomu říkají hriatô a u nás se tomu říká vařonka,“ vysvětluje paní Boženka.

Vařonka paní Boženky

Jaká je ta alchymie? Poprosili jsme paní Boženku Mizerovou o hrubý recept: „Udělá se karamel tak dozlatova, pak se to rozředí, dá se koření, odvar hřebíčku, skořice, trochu badyánu. Teď se to hezky provaří a to je ten základ. A do toho základu se přidává podle chuti zákazníka buď režná nebo rum. To je celý zázrak,“ uzavírá paní Boženka.

Spustit audio