Jak zacházet s řezanými květinami, aby vydržely co nejdéle?

5. únor 2015
Dobré odpoledne

Zvolit správný druh, dobře zabalit a pak ponořit do vany. To je ve zkratce návod, jak i v chladném zimním počasí uchovat dlouho krásnou a čerstvou řezanou kytku.

Chystáte se na oslavu, venku mrzne a vy se chystáte koupit oslavenci krásnou kytku. Jaký druh zvolit a jak o ni pečovat, aby neomrzla a hned druhý den nezvadla? Mohou řezaným kytkám uškodit nízké a střídající se teploty? To vše jsme zjišťovali v malém frýdecko-místeckém květinářství u Karolíny Prachařové.

Tulipány


Jak se snáší s mrazem naše kytice?

Nekupovat třeba anturie, protože ty jsou hodně náchylné. Tam opravdu stačí projít se po venku a ta anturie vám zhnědne a není to dobré. Ale třeba chryzantémy, karafiáty, lilie a takové ty běžné kytky jsou vcelku odolné. Je dobré si to nechat zabalit do dvou papírů. Ale když je třeba mínus třicet, tak už bych do nákupu nešla. Ale nestalo se mi, že by mi kytka zmrzla.

A nemůže kytku poškodit prudké střídání teplot? Dvě minutky mrazem k autu, v autě mám vytopeno, pak od auta mrazem domů, kde je zase teplo...

To myslím, že ne. S květinami pracuji dvacet let.

Pak, když už tu kytku máme doma, je dobré tak tři dny vymývat vázu a měnit vodu – ne úplně ledovou, ale odstátou, co má příjemnější teplotu. A pokaždé přidat novou výživu. Po těch třech dnech už vodu jen doléváme. Kytka si vytvoří nějaké prostředí a vydrží déle. Je to zvláštní, ale je to tak.

Čtěte také

Výživu zpravidla dostanu automaticky jednu, ale mohu si dokoupit, abych mohla měnit vodu...

Ano. A co jsme ještě vyzkoušeli – někomu se to možná bude zdát drastické, třeba přidat kapičku sava. Voda potom nezahnívá. Také je třeba si dát pozor, aby ve vodě nebyly listy, protože ty nejvíce zahnívají.

Kolik vody má mít řezaná květina? Stačí jen na dno nebo má být kytka ponořená třeba z poloviny?

Myslím, že raději z té poloviny, protože ty kytky docela dost pijí a člověk to těžko odhadne. Pokud budete sedět doma u té kytky a dívat se, kolik toho vypije (smích), tak můžete dát méně.

Odkud v květinářství vůbec berete ty kytky?

Většina je z Holandska, sem tam něco je z Polska, růže se vozí z Kolumbie. Je to docela vychytané v dnešní době.

Jak dlouho trvá takové růži, než ji nějaký Kolumbijec utrhne, a pak skončí tady u vás...?

Myslím, že tři dny, víc to nebude. Holandsko je maximálně do dvou dnů.

Spustit audio

Související