Jan Rokyta má na Valašském Slavíně pomník

24. červen 2014
Zprávy , Zprávy

Valašský Slavín u kostela svaté Anny v Dřevěném městečku rožnovského skanzenu má o pomník více. V sobotu 21. června tam byl slavnostně odhalen pomník Jana Rokyty, významného folkloristy a našeho rozhlasového kolegy.

Jan Rokyta patřil mezi zakládající členy cimbálové muziky Technik, byl také jejím uměleckým vedoucím. V ostravském rozhlase pracoval jako hudební redaktor, připravoval řadu hudebních pořadů a rubrik s folklorní tematikou. Zemřel 22. července 2012.

„Po více než roce komunikace s rodinou se podařilo splnit vzájemné přání a odhalit symbolický pomník Janu Rokytovi,“ uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Valašský Slavín je místem připomenutí a uctění života a díla více než 40 významných osobností východní Moravy, které se zasloužily o rozkvět a povznesení Moravského Valašska. Cílem Valašského muzea v přírodě je touto cestou uvést jejich práci do povědomí široké veřejnosti.

Nově odhalený pomník Jana Rokyty

Najdete zde například pomník zakladatelů muzea, bratrů Jaroňkových a dalších ředitelů muzea či tří olympijských vítězů – Ludvíka Daňka, Emila Zátopka a Jiřího Rašky.

„Valašský Slavín navazuje na tradici uctívání památky zasloužilých osobností založenou v roce 1970 formou hřbitova, který se nachází v bezprostřední blízkosti kostela sv. Anny v areálu Dřevěného městečka. Dnes je Valašský Slavín čestným pohřebištěm, ale má také svou knižní podobu – takzvanou Knihu paměti kraje," doplnila mluvčí muzea Petra Valičková.

Čtěte také

Sobotnímu odhalení pomníku Jana Rokyty předcházela mše v kostele sv. Anny za účasti rodiny a blízkých přátel tohoto významného českého folkloristy.

autor: tif
Spustit audio