Je jako zjevení. Vítkovický zámek stojí uprostřed ryze industriální lokality

3. červen 2024

Kdysi byl vybudován jako reprezentativní vítkovické zázemí rodiny Rothschildů, která ovládala železárny, a sloužil taky jako centrální sídlo ředitelů podniku. Dnes zrenovovaný vítkovický zámeček s přilehlým parkem a altánem je jedinečné místo obklopené industriálním komplexem.

Zámek byl v minulosti označován také jako Zentralhaus, Vítkovický železárenský zámeček nebo taky Rothschildův zámek podle tehdejšího majitele železáren. Na vycházku do historie vás zveme spolu s Petrem Lexou Přendíkem.

Světly rozzářený zámek v dobách své slávy - rok 1930

Litinový altán z 19. století v zahradě vítkovického zámku

Altán sloužil v minulosti jako výstavní pavilon Vítkovických železáren k předvádění tehdy poměrně bohatého sortimentu železárenských výrobků. Převážel se v demontovaném stavu železnicí a jeho stěny se po opětovném postavení provizorně vyzdívaly.

Skelet pavilonku, kterému hrozil zánik na šrotištích, byl nalezen v zuboženém stavu v areálu Dolní oblasti Vítkovic, zpola zakopán v zemi. Jednotlivé díly pak prošly náročnou rekonstrukcí a byly znovu sestaveny za zámkem ve Vítkovicích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.