Je tady Ptačí hodinka. Pomozte ornitologům počítat ptáky u krmítek

6. leden 2023

Každý z nás se může ode dneška do neděle stát nadšeným ornitologem. Koná se takzvaná Ptačí hodinka. Zjednodušeně řečeno stačí, abychom šedesát minut na jednom konkrétním místě pozorovali, jaké ptáky vidíme, a výsledky nahlásili.

Co je smyslem Ptačí hodinky?

Hlavním cílem Ptačí hodinky je sledování trendů v životě zimujících ptáků. U stálých ptáků je to především vývoj početnosti druhů. U ptáků přelétavých potom můžeme sledovat například změny migračních tras nebo obecně změny chování ptáků v zimním období.

Například u některých dříve přísně tažných druhů můžeme sledovat posledních mírných zimách jedince, kteří se rozhodnou přezimovat u nás. Týká se to například pěnice černohlavé, rehka domácího nebo obecně známého čápa bílého.

A dalším, neméně důležitým cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k přírodě a problematice její ochrany jako takové. Ptačí hodinka dává příležitost zapojit se do ochranářské práce i méně zkušeným milovníkům přírody.

Jak vám může pomoct veřejnost? Co lidé mají konkrétně udělat?

Ptačí hodinky se může zúčastnit každý, kdo dokáže určovat aspoň základní druhy, které lítají na krmítko. Po dobu jedné hodiny sledujeme krmítko a jeho okolí a zapisujeme nejvyšší počty ptáků určitého druhu, které vidíme v jednu chvíli.

Zkusím uvést takový příklad. Například v 10. minutě uvidím pět vrabců domácích, zapíšu si tento počet. V 17. minutě ale ptáků přibyde, vidím sedm vrabců domácích, zapíši sedm. A pokud se po celou dobu sčítání už neobjeví vyšší počet vrabců domácích u krmítka, tak na konci vykážou vlastně celkový počet sedm. To znamená, že jednotlivá pozorování vlastně nesčítám, ale píšu vždycky nejvyšší počty v jednu chvíli.

Jaké lokality potřebujete v Moravskoslezském kraji zmapovat nejvíc? A je lepší vyrazit do přírody nebo třeba sedět doma a počítat ptáky u krmítka za oknem?

Důležité jsou informace ze všech míst. I z intravilánu měst, z parků, z volné přírody. Nejlepší je ale sčítat ptáky na svém krmítku, do kterého pravidelně dávám nějakou potravu pro ptáky. Doporučuji krmítko sledovat spíše z pohodlí domova, ať ptáky neplaším. Pokud samozřejmě mám tu možnost. Určitě se hodí u sebe mít dalekohled kvůli určení druhu.

No, a pokud krmítko nemám a přesto bych chtěl sčítat, mohou vyrazit na nějaké vhodné místo do parku, do lesa a sčítat ptáky tam.

Detailnější informace k celé akci najdete na stránkách České společnosti ornitologické na adrese birdlife.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.