Je to zvláštní místo. Nahlédněte s námi do útrob velkého ostravského vodojemu

15. září 2021

Je vysoký zhruba 40 metrů a patří k dominantám Ostravy. Velký vodojem v části Hladnov zásobuje pitnou vodou okolní obvody a jednou za čas se musí vyčistit. To se děje právě v těchto dnech. A byla to i příležitost podívat se dovnitř. Není to určitě nic pro ty, kteří se bojí výšek.

S Pavlem Charvátem z Ostravských vodáren a kanalizací jsme přímo v hlavní části nad zemí, na úzké plošině. „Běžně se tady nachází asi 800 metrů krychlových vody, což je maximální akumulační objem vody v nádrži, říká Pavel Charvát s tím, že čištění a desinfekce se provádí jednou za dva roky.

Není vodojem jako vodojem. Tento patří k hlavním součástem rozvodů pitné vody. „Jde to jak do kohoutků, tak i do dalších podružných vodojemů, které ovlivňují tlak v síti. Dá se říct, že tento je hlavní,“ dodala Petra Jurek Vidlářová z vodárenské společnosti.

Čištění zabere několik dnů i kvůli neustálému testování vzorků v laboratoři. Po napuštění se musí voda stejným způsobem prověřit i po promíchání s dezinfekcí. Tak aby vlastně nikdo nic nepoznal.

Podívejte se na video a poslechněte si reportáž z místa, kam se jen tak někdo nedostane.

autor: Martin Knitl

Související