REPORTÁŽ: Místo, kam se běžně nikdo nedostane. Uvnitř vysoké pece bývá až 1400 stupňů

8. září 2021 10:15

Po více než 20 letech vyhasla v Třineckých železárnách jedna ze dvou vysokých pecí. I když poptávka po surovém železe roste, huť musela pec odstavit kvůli nutné rekonstrukci. Natáčeli jsme přímo v útrobách vysoké pece, kde bývá běžně teplota až 1400 stupňů Celsia.

Jsme pár metrů od vysoké pece číslo 6 s jedním ze zaměstnanců. Tam, kde se vyrábí surové železo, základní surovina. A jdeme dovnitř. Stroj tady vytrhává izolační bloky, šlapeme ve směsi prachu a zbytků strusky.

Po 22 letech od poslední opravy už hrozilo, že se plášť protaví. „Ještě rok a už by to bylo velké riziko, velké nebezpečí,“ potvrdil výrobní ředitel Třineckých železáren Česlav Marek.

Pec bude mimo provoz do půlky října, v době, kdy je poptávka po železe obrovská. „Všude jedeme na sto procent, takže škoda, že nemáme tu pec. Ale bez toho to nešlo,“ dodává Marek.

Je to pro železárny největší letošní investice. Jenom nové vyzdívky pece váží tisíc tun, další součásti, třeba odlitky z téměř stoprocentní mědi jsou až z Afriky. „Je to investice na úrovni 650 až 700 milionů korun,“ říká investiční ředitel firmy Radek Olszar.

Odstavení pece ovlivní výrobu v železárnách na tři roky. Až pojede naplno, počítá se s denní kapacitou 3000 tun surového železa.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související