Podnik DIAMO poprvé po mnoha letech zpřístupnil bývalý důl Žofie

7. září 2021 15:51

Žofie, ale také Československý pionýr anebo Fučík 5. Pokud patříte mezi znalce hornické historie, už tušíte, že se teď podíváme do Orlové. Bývalý důl Žofie byl založený v roce 1871 a postupně se stal součástí dalších šachet. I když se tam uhlí netěží už od roku 1994, dodnes není zasypaný.

Více než 42 milionů tun se tady vytěžilo za celých 27 let. Důl v Orlové-Porubě dochoval až do dnešní doby spoustu vzpomínek. S Liborem Jalůvkou z DIAMO jsme v mechanické dílně, která voní starými stroji a olejem.

„Je to původní, i když v mírně pozměněné podobě od těch 50. let. Některé stroje už skutečně hodně pamatují, ale jsou pořád funkční a dobré. Je to poctivá mechanika bez elektroniky,“ říká Jalůvka.

V pozadí je slyšet dobový instruktážní film pro havíře. Je to už dlouho, co se tady vyvezl na povrch poslední vozík, přesto jsme potkali dva pamětníky. Pana Václava a pana Václava. Pomalu se procházeli po celém areálu. I s trochou smutku v očích.

Nová role dolu

Důležitá je ale současná role dolu Žofie. Spolu s ostravským dolem Jeremenko slouží k čerpání důlních vod. V tzv. Petřvaldské dílčí pánvi.

„Zhruba 700 metrů pod zemí tady udržujeme hladinu důlních vod tak, aby nepřetékala do činné části – respektive teď už na utlumované doly. Za rok se tady vyčerpá přibližně 1,25 milionu metrů kubických vody a na Jeremenku kolem pěti až šesti milionů metrů kubických za rok,“ dodává Libor Jalůvka.

Takže dnes už mluvíme o Vodní jámě Žofie. Během jediného dne se přišlo dovnitř i na těžní věž podívat 650 lidí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související