Podnik DIAMO otevřel v Ostravě speciální důlní laboratoř. Zkoumá úniky metanu

6. září 2021 07:20

Úniky metanu z poddolovaných oblastí na Ostravsku a na Karvinsku hlídá nová speciální laboratoř. Otevřel ji státní podnik DIAMO, který chce zkoumat riziková místa v souvislosti s těžbou uhlí. Nezmapovaných oblastí je v celém revíru ještě hodně.

Není to tak dávno, co se poblíž centra Ostravy hloubily velké vrty pro měření metanu. Zkoumat se musí ale i další místa, protože nikdy není jasné, kudy se výbušný plyn dostane na povrch.

Čtěte také

Miroslava Ševčíková je v podniku DIAMO v Ostravě vedoucí laboratoře na měření důlních plynů. Metanu, ale i oxidu uhličitého. Kdekoliv venku v terénu.

Měření metanu doporučují třeba stavební úřady. Je to důležité i tam, kde postupně končí těžba, dodává Kamil Šperlín z DIAMA, má na starosti právě důlní plyny. „Zejména v karvinské části, kde v současnosti dochází k uzavírání dolů, jak se tento stav vyvíjí dál výstupem plynů na povrch,“ říká.

Proměřují se také hraniční oblasti v kritických místech. Až skončí na Karvinsku těžba uhlí úplně, zřejmě se přestane čerpat důlní voda a metan bude hrozit dál. „Hovoří se o tom, že to jsou desítky až stovky let, co bude metan v této oblasti dál vystupovat,“ upozorňuje Šperlín.

Metan hlídá v důlním revíru hustá síť vrtů a čidel napojených na centrální systém. Jsou na polích i mezi domy. I sebemenší únik se dá odhalit velmi rychle.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související