V centru Ostravy vzniká poslední vrt na odvětrávání metanu. Město hlídá přes 500 čidel

13. březen 2019

Ostravu a okolí by už neměl ohrožovat výbušný důlní metan, který uniká z podzemí. Potvrdil to státní podnik DIAMO, který teď po deseti letech začal hloubit poslední z mnoha speciálních vrtů. Ty odvádí plyn z kritických míst a veškeré údaje navíc zaznamenává centrální dispečink.

Tři dělníci zručně obsluhují vrtací stroj u řeky v centru Ostravy. A pořád přeměřují koncentrace. „Pokud narazíme na metan, počkáme, on se odfoukne, pak vrtáme dále,“ prozrazuje Jaromír Šelle, jednatel firmy, která má tento poslední vrt na starosti,

Právě tady se před časem naměřila koncentrace metanu 2,5 procenta. To už je docela blízko k možnému riziku výbuchu.

Nejde jen o vrty, ale také o sledování opuštěných důlních děl, jam a dalších čidel po celé Ostravě a okolí. „Celkem máme 530 čidel monitorujících exhalaci metanu v celé té aglomeraci,“ dodává Petr Kříž, ředitel závodu Odra podniku DIAMO.

Odvětrávání metanu z ostravského podzemí

Za uplynulých deset let se nejen vrtalo, ale předtím také důkladně zkoumalo, aby nezůstalo ani jedno kritické místo. Podle Diama je teď vše v pořádku. „Realizace těch vrtných prací navázala na atmogeochemický screening, kterým byly v aglomeraci zjištěny problematické plochy. Vrty byly právě odvrtávány v místech, kde se předpokládala větší koncentrace metanu,“ vysvětluje Kříž.

Čidla a vrty najdeme téměř všude. U silnic, mezi domy, u sportovních stadionů. Zůstanou funkční dlouho, protože nevytěženého uhlí je pod Ostravou ještě hodně a metan se uvolňuje pořád.

Desetiletý projekt ochrany před nekontrolovatelným únikem důlního plynu stojí zhruba jednu miliardu korun.

autor: mrk
Spustit audio

Související