Jednání vedení a odborů Hyundai skončilo bez výsledku

9. prosinec 2009

Odboráři a vedení nošovické automobilky Hyundai se dnes nedohodli na podmínkách k ukončení stávkové pohotovosti. Obě strany se domluvily na další schůzce. Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost v pondělí kvůli častým přesčasům a špatným pracovním podmínkám.

"Jednání po pěti hodinách prakticky skončilo. Jednání se zúčastnili zástupci odborů, zaměstnanecké rady a vedení společnosti s tím, že finálního výsledku ještě nebylo dosaženo a stávková pohotovost trvá," potvrzuje mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Zatím není jasné, kdy odboráři a zástupci vedení automobilky opět usednou k jednacímu stolu. Situaci v Hyundai sleduje také Státní úřad inspekce práce, jak potvrdil generální inspektor Rudolf Hahn.

"Na druhé straně ale musím říci, že ostravský inspektorát v této věci neeviduje žádný podaný podnět. Zvážíme ale celkovou situaci a domnívám se, že po novém roce z vlastního podnětu není vyloučeno, že bychom v automobilce vykonali kontrolu dodržování pracovně právních předpisů," řekl inspektor.

Situace v automobilce se vyostřila minulý týden ve středu, kdy zhruba 400 zaměstnanců spontánně stávkovalo kvůli neustálým přesčasům. Protestovali také proti špatným platovým podmínkám a údajné šikaně. Vedení oponovalo, že přesčasy musí zaměstnanci dělat kvůli splnění požadavků na dodávky automobilů.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu