Jednašedesátiletý Polák vykradl na Frýdecko-Místecku 17 bytů

2. březen 2010

Na Frýdecko-Místecku řádil bytař-důchodce. Zloděj, který vyjížděl loupit z rodného Polska, má na svědomí minimálně 17 případů. Z obydlí odnesl cennosti v hodnotě přes půl miliónu korun. Pachatele penzistu pomohl dopadnout student střední školy, který ho přistihl při činu.

Devatenáctiletý Marek Walach na zloděje narazil v domě, kde bydlí. V Třinci. Uviděl vypáčené dveře svého bytu a začal lupiče pronásledovat. Mobilem přitom navigoval policisty.

"Chtěl se vloupat právě do našeho bytu. Stoupl ve mne adrenalin a chtěl jsem ho nějak zastavit a zjistit, co ukradl, nebo proč měl vůbec důvod krást. Věděl jsem, že když půjdu pořád za ním, tak mi nemá kam utéct. A taky jsem věděl, že pak zasáhne policie a zpacifikuje ho," říká student.

Marek Walach policisty navigoval přes mobil a za pár minut měl zloděj pouta na rukou.

"Bylo to od něj velice duchaplné, protože mnohdy ti lidé v takové chvíli reagují velice nevhodně. Buď zloděje přímo vyruší anebo nám to ani včas neoznámí. Kdežto tady vlastně devatenáctiletý mladík se za ním vydal, aniž by ho nějak vyrušoval, zakročoval a přitom riskoval. Zavolal na linku 158 a policisté okamžitě přijeli a o pachatele se postarali," popsal mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Polský důchodce používal klasická páčidla. Teď už je má policie a u soudu je předloží jako důkazy. "Kromě kovového páčidla používal také větší šroubovák, nosil si baterku. Podle všech zjištění si byty vybíral náhodně. Tradičně zkoušel několikrát zazvonit, v okolních bytech přelepoval kukátka, aby se ubezpečil, že ho nikdo nesleduje," popisuje třinecký policista Zbyněk Nowok.

Zadržený zloděj byl v sousedním Polsku už dvanáctkrát soudně trestaný. Jednašedesátiletý muž při výslechu řekl, že má malý důchod a vykrádáním bytů si chtěl přilepšit.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu