K tradiční akci Daruj krev se dnes připojilo 269 lidí

4. květen 2010

Ve čtyřech městech Moravskoslezského kraje dnes lidé darovali krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArecelorMittal. Celkem přišlo k bezplatným odběrům 269 lidí, přičemž 64 z nich bylo u odběru vůbec poprvé. Největší ohlas měla akce v Opavě.

Ve Frýdku-Místku přišlo k odběrům 33 lidí, z toho pět darovalo krev poprvé v životě. A proč lidé chodí k odběrům? „Vždycky může přijít den, kdy sama budu krev potřebovat. Takže si myslím, že je to dobrá věc,“ říká jedna z dárkyň.

Patronem dnešní akce byl cyklista a cestovatel Víťa Dostál. Nad převzetím patronátu vůbec neváhal. „Člověk nad tím ani nemusí moc přemýšlet, protože je to samozřejmě velmi smysluplná záležitost. Obzvlášť když člověk vidí, jak to dnes vypadá v dopravě a kolem nás. Tak si myslím, že každý člověk, který krev daruje bezplatně, tak před ním nelze než smeknout,“ říká Dostál.

Víťa Dostál daroval krev v krevním centru ostravské fakultní nemocnice. Celkem tam přišlo k odběrům 98 lidí, z toho 27 prvodárců.

V Třinci přišlo darovat krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal 52 lidí. „Z nich bylo sedmnáct žen. Pokud se podíváme na prvodárce, tak těch přišlo sedm a z tohoto počtu byly čtyři ženy,“ upřesňuje mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková.

Velký ohlas měla akce v Opavě. Přišlo 86 lidí, z toho 25 prvodárců.

Zítra pokračuje akce v transfuzní stanici nemocnice Karviná-Ráj. Začíná se v půl sedmé ráno.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu