K tradiční akci Daruj krev se připojilo přes 200 lidí

21. duben 2009

Ve čtyřech městech Moravskoslezského kraje dnes lidé darovali krev s Českým rozhlasem Ostrava a RWE. Konkrétně byly odběry v transfúzních stanicích nemocnic ve Frýdku-Místku, Opavě, Třinci a v krevním centru ostravské fakultní nemocnice. Celkem přišlo k odběrům 214 lidí, z toho 40 prvodárců.

Vynikla například Opava. Odběry tam byly pouze dopoledne a prvodárců přišlo 15 z celkového počtu 52 lidí. Ve Frýdku-Místku dnes podpořilo akci 26 lidí, dva z nich byli u odběru poprvé. V Třinci jich bylo 49, prvodárci čtyři.

S akcí Daruj krev je spokojena také primářka Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava Zuzana Čermáková. "Doufejme, že je to trvalá záležitost, krve není nikdy dost a tyto aktivity jsou vždy velmi potřebné a velmi žádané," řekla primářka. Konkrétně přišlo v Ostravě k odběrům 87 lidí, z toho 15 prvodárců.

Patronem dnešních odběrů byl horolezec Leopold Sulovský, který jako první Čech zdolal nejvyšší horu světa bez kyslíkového přístroje. Dárcovství krve podporuje. Sám daroval nejdražší tekutinu sedmadvacetkrát. "Dárcovství krve je určitě potřebné. Je to výraz humánních vlastností člověka," říká.

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a RWE pokračuje zítra v transfúzní stanici Nemocnice Karviná-Ráj. Odběry tam začínají v půl sedmé ráno.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu