K věci: Volby do Evropského parlamentu s politologem Lukášem Vomlelou

10. červen 2024

Ohlédneme za volbami do Evropského parlamentu s Lukášem Vomlelou, politologem ze Slezské univerzity v Opavě. Probereme výsledky, účast i jakékoliv regionální zvláštnosti či odlišnosti u těchto voleb v Moravskoslezském kraji oproti ostatním krajům ČR.

U voleb do Evropského parlamentu je celá ČR jeden volební obvod. Lidé v celé republice tedy dostávají úplně stejné hlasovací lístky a vybírají těch 21 europoslanců. Regionální rozměr těchto voleb proto není na první pohled patrný a tak lehce dohledatelný. Jak jsme tedy vlastně volili u nás v Moravskoslezském kraji, jaká byla v kraji volební účast a odlišovaly se nějak výrazněji výsledky od ostatních krajů ČR?

Čtěte také

Za celou ČR vyhrálo hnutí ANO, získalo sedm mandátů europoslanců. Je to pro vás překvapení?

Ne úplně, protože hnutí ANO aspirovalo na volební vítězství. Ale jsem přesvědčený o tom, že usilovalo o daleko výraznější volební zisk.

Na druhém místě skončila koalice Spolu, získala šest mandátů europoslanců. To vlastně taky není špatný výsledek...

Není to rozhodně špatný výsledek, i když také doufali ve vícero. A ještě když přihlédnu k tomu, že se jednalo o volby druhého řádu, to znamená přesně ty volby, které občas v některých ohledech penalizují vládní strany, pak ten volební výsledek pro ně nebyl špatný.

Ale třetí místo už je velké překvapení. Koalice hnutí Přísaha a strany Motoristé sobě získali dva mandáty. Co na to říkáte?

Všechny předvolební průzkumy ukazovaly, že bez problémů překonají pětiprocentní hranici a získají alespoň jeden mandát. Ale to, že se ocitnou na třetím místě, bylo překvapení i pro ně samé. A je to vlastně výsledek poměrně dobré a poměrně razantní kampaně. Čili tady v tomto ohledu bych se nebál je prohlásit za jedny z vítězů.

Konečná a Zaorálek

A hned za nimi další překvapení těchto voleb – koalice Stačilo!.

To je také docela dost velké překvapení. Jim se podařilo získat silnou podporu daleko více, než-li tomu třeba bylo případě ČSSD, která vlastně ustrnula a která nepřekonala ani dvě procenta. Zase na druhou stranu pro tady tuto poraženou stranu platí, že alespoň jako mohou získat finanční prostředky za kampaň.

Na druhé straně koalice Stačilo! měla poměrně razantní kampaň. Vymezovala se jak proti vlastním vládním stranám, tak i vůči parlamentní opozici. A tady se tato strategie vydařila. Navíc Kateřina Konečná patří mezi docela dobré řečnice a v těch jednotlivých k debatách se jí dařilo získávat pozornost části voličů. Takže je to poměrně dobrý výsledek.

Zastavme se ještě u strany, která se nedostala přes pětiprocentní hranici, byť v to určitě doufala, a to sociální demokracie s tou zkratkou SOCDEM. Lubomír Zaorálek coby lídr hovořil ještě docela sebevědomě vlastně v té části, kdy se čekalo na výsledky.

Tady to jenom odráží docela dost hlubokou krizi sociální demokracie, protože období, kdy postupně ztrácí voliče a získává stále méně hlasů, vlastně trvá už od dob bývalého předsedy Jana Hamáčka. V tomto ohledu to vypadá, že ta strana se trápí, ačkoli nemá vůbec problém s osobnostmi. Ale jako celek postrádá atraktivitu pro voliče.

Politolog Lukáš Vomlela hostem pořadu K věci s Richardem Piskalou

Volební účast byla v rámci celé republiky rekordní. Kolik to bylo v Moravskoslezském kraji?

V rámci celé republiky to bylo přes 36 procent, v našem kraji to bylo téměř 32,5 procenta. Je to historicky nejvyšší účast ve volbách do Evropského parlamentu. Čili toto se dá považovat za dost solidní výsledek.

Když se podíváme na výsledky, tak na třetím a čtvrtém místě jsou vlastně mimoparlamentní subjekty. Znamená to, že lidé, kteří přišli jako navíc oproti tomu běžnému průměru v evropských volbách, tak to byli ti, kteří volili právě tyto protestní strany nebo hnutí?

Vypadá to tak, že vlastně tady tento proud posílili. Kdybychom sečetli volební výsledky současné vládní koalice, tak je daleko menší než těch 50 procent. A pokud bychom sečetli volební výsledky současné parlamentní opozice, tak také ty zisky nejsou tak výrazné. Čili tady v tomto ohledu si zřejmě neparlamentní politické strany uvědomily jednu věc, která vlastně souvisí s posledními volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, že vlastně v té době propadl rekordní počet, je to přibližně 20 procent hlasů. A tady tento segment má neuvěřitelný potenciál a podařilo se mu získat poměrně dost silnou podporu, kterou se nikomu předtím nepodařilo uchopit.

Jak si vedla Kateřina Konečná v jednotlivých okresech a městech Moravskoslezského kraje, koho kde přeskočila a proč? Jakou roli sehrálo, že pochází z našeho regionu? A v čem spočíval neúspěch sociálních demokratů, když zde mají své bašty? Mají mimoparlamentní uskupení šanci i ve sněmovních volbách v příštím roce? I na tyto otázky uslyšíte odpovědi v rozhovoru pořadu K věci ČRo Ostrava, jehož hostem byl politolog Lukáš Vomlela ze Slezské univerzity v Opavě.

autoři: Richard Piskala , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.