Šampionát byl vynikající, fanoušci famózní, hodnotí hokejové MS za organizátory Irena Šašková

3. červen 2024

Mistrovství světa v hokeji je za námi, jak hodnotí organizátoři jeho ostravskou část? Jaké problémy museli v průběhu šampionátu řešit a co je příjemně překvapilo? Ptali jsme se vedoucí organizačního týmu MS pro Ostravu Ireny Šaškové.

Mistrovství světa skončilo minulý víkend. Je už i za vámi veškerá práce s šampionátem?

Tak úplně ne. Pro nás v rámci organizačního výboru vlastně nekončí ta práce úplně tím posledním buly. Čekala nás demontáž veškerých věcí, které byly instalovány v aréně nebo před arénou v rámci fan zóny. Takže úklid a odvoz všech věcí byla první fáze. A teď nás samozřejmě čeká administrativní, papírová válka v podobě vyúčtování.

Statistické okénko

  • 125 diváků bylo v hale v Ostravě
  • téměř 170.000 návštěvníků fan zóny
  • 15 z 30 zápasů bylo vyprodaných
  • přes 60.000 litrů piva se vypilo
  • téměř 5100 pizz se upeklo ve fan zóně
  • 5 tun ledu v kostkách i drti spotřebovaly týmy

Kolik bylo u té ostravské části novinářů?

Když vezmeme televizáky, novináře, fotografy, tak to byly téměř čtyři stovky lidí, kteří se podíleli na celkových informacích ze šampionátu.

Samozřejmě se čekalo, že nejvíc fanoušků přijede ze Slovenska, případně z Polska. Bylo to opravdu tak?

Ano, bylo to tak. Nejvíce fanoušků opravdu bylo ze Slovenska, pak bylo velice hodně fanoušků z Polska, což bylo vidět zejména v tom pro ně zásadním posledním utkání Polsko versus Kazachstán, které teda bohužel pro polský tým nedopadl úplně nejlépe, ale aréna opravdu byla plná z 90 procent hlavně polských fanoušků, kteří přijeli podpořit svůj tým. Velmi výrazně je doplnili také fanoušci z Lotyšska, kteří tvořili taky velmi početnou skupinu. Pozadu ale nezůstali ani třeba fanoušci ze Švédska nebo z Německa.

Jak fungovala ostravská fan zóna, naplnila vaše očekávání?

Věřím, že ano. A hlavně věřím, že naplnila očekávání fanoušků, kterých si tam za celou ostravskou část šampionátu našlo cestu téměř 170.000 lidí. Fanoušci tam měli velkou zábavu a možnost si vyzkoušet různé věci, zahrát si hry, vyfotit se, takže myslím si, že to bylo skvělé, že opravdu fan zóna splnila očekávání.

Původní plán byl, že vlastně ve fan zóně na velké obrazovce bude vždycky křížem v Praze ostravský zápas, v Ostravě pražský zápas. Pak se to ale změnilo. Je to tak?

Ano, je to tak. My jsme měli takový plán a tím, že byla vlastně v obou dvou částech fan zóny velká LED obrazovka, tak jsme chtěli nejprve vlastně vysílat do kříže hlavně kvůli tomu, že v Praze hrál český tým. Ale vzhledem k tomu, že část těch zápasů byla v plné kapacitě, tak jsme se rozhodli přizpůsobit to těm lidem, kteří byli zrovna v té fazóně. A vysílali jsme i zápasy z ostravské skupiny.

Jinými slovy řečeno, prostě když se Slováci už nedostali do haly, tak to chtěli vidět alespoň v té fazóně. A vy jste jim nakonec vyšli vstříc.

Přesně tak. A vlastně jeden den se nám potkalo to, že hrál ve stejný čas slovenský tým tady v Ostravě a český tým v Praze. Tak díky tomu, že jsme měli vlastně dvě LED obrazovky, tak jsme na jedné vysílali Prahu a na druhé Ostravu.

Irena Šašková a Richard Piskala

Bylo něco, co vás překvapilo pozitivně při průběhu mistrovství světa?

Pozitivně nás určitě překvapili samotní fanoušci. To, jakým způsobem vlastně, jak jich přijelo hodně i z těch různých zemí, opravdu fandilo se v té aréně, byla fantastická atmosféra, což věřím, že přispělo i mnohým týmům, že měly radost z toho, když hrály na tom ledě. Takže ti fanoušci byli famózní.

Samozřejmě všech osm týmů včetně toho devátého týmu, což tvoří rozhodčí, na ty nemůžeme zapomínat, tak si myslím, že si ten pobyt v Ostravě užili a byli s tím celým komfortem vlastně spokojení.

Ale musím se zeptat i na tu druhou stránku, jestli jste tedy řešili nějaké problémy?

Samozřejmě při organizaci tak velké akce, přestože se připravuje velmi dlouho, vždycky vznikají různé ad hoc věci, ale ten tým je natolik zkušený, že si s tím uměl poradit. A nepřerostlo to nikdy do žádného problému, který by byl zásadní.

Mám pocit, že pro pořadatele takové velké akce je několik zásadních témat, kolem kterých se točí možná i vše ostatní. Tipoval bych to na bezpečnost, zázemí v hale a ubytování pro týmy, rozhodčí, dopravu. Zapomněl jsem ještě na něco?

Toto jsou ty základní věci. Základem je postarat se o ty týmy, to je to gros. Vždycky je musíte někde ubytovat a dopravit je. Můžeme se bavit, že je dalších asi 10 sekcí, které jsou nedílnou součástí a dotváří celé to puzzle toho, aby to hrálo. Ale sám jste zmínil tyto asi tři nejdůležitější.

Čtěte také

Nevím, jestli veřejnost zachytila, že součástí toho zázemí přímo v hale bylo něco, co já bych skoro nazval malá nemocnice. Je to přehnané, když to takto řekneme?

Ani to přehnané moc není. Je to opravdu tak, protože v rámci spolupráce s Fakultní nemocnicí Ostrava na tom zdravotním zajištění pro ty hráče vzniklo detašované pracoviště přímo v aréně v tréninkové hale, taková malá klinika, aby vlastně ten servis pro hráče byl opravdu okamžitý a měli poskytnutou veškerou péči na místě.

Samozřejmě v některých případech potom byl nutný převoz do nemocnice, ale to gros, to prvotní ošetření, k tomu docházelo v hale.

Veřejnost už pár měsíců zná plány města na vybudování nové hokejové haly v Ostravě pro zhruba 7000 lidí. Současná aréna už v mnoha směrech zastarala. Zastavme se nejprve u toho současného stavu. Projevilo se nějak na komfortu týmů nebo návštěvníků to, že ta ostravská hala už to má přece jenom tak trošku za sebou?

Musím říct, že vlastně ne, ba naopak. Přestože i my jsme říkali, že třeba ve srovnání s takovým Tampere, kde jsme se byli loni podívat, tak naše Ostrava aréna je taková trošku babička. Ale musím říct, že velkou její devizou a výhodou je vlastně propojenost na tréninkovou halu a spojení s atletickou halou, kdy v rámci šampionátu se využívalo vše nějakým způsobem včetně hotelu. Takže vlastně to poskytlo zázemí pro všechno, co bylo, co bylo potřeba v rámci šampionátu a vlezli jsme se.

A třeba maskoti Bob a Bobek si tu arénu velice chválili, protože pro ně zase z hlediska těch animací a toho, jaké blbosti dělají v tom hledišti, bylo výborné to, že tam je vlastně ten prstenec, který umožňuje jít kolem dokola a oni můžou tím pádem velmi jednoduše do jakékoliv části hlediště. Takže oni byli nadmíru spokojeni.

Kdybyste měla ten letošní ročník zhodnotit jedním slovem, jaké by to bylo?

Vynikající.

 

Jak to bylo s kvalitou ledu na ostravské části šampionátu, jaké měly jednotlivé týmy požadavky? Zvládli organizátoři dopravu fanoušků? A má Ostrava šanci, že se tady ještě někdy hokejové mistrovství světa vrátí? I na to jsme se ptali Ireny Šaškové, vedoucí organizačního týmu MS pro Ostravu. Poslechněte si záznam pořadu K věci ČRo Ostrava.

autoři: Richard Piskala , tif
Spustit audio

Související