Karel Kryl by měl 79 let. Připomeneme ho písní Veličenstvo kat

10. duben 2023

Dne 12. dubna 1944 se narodil Karel Kryl,  legendární písničkář a básník, jeden z největších, kteří se u nás kdy narodili. Tento malý velký muž je s Ostravou a konkrétně Českým rozhlasem spojen velmi významně. Vždyť právě zde byly nahrány písně, které se staly podkladem Krylova debutového alba Bratříčku, zavírej vrátka.

Na dramatické okolnosti zrodu nahrávky Kryl vzpomínal následovně: „Kamarád pracoval v kopřivnické Tatrovce. Vzal mě s sebou. Ve studiu závodního rozhlasu nahráno, jeden rallyový jezdec mě pak polními cestami vezl vevnitř vykuchanou šestsettrojkou do Ostravy. Pásky předány, pak cesta zpět. Nikdo neměl čas na povídání. Ani nevím, kdo tehdy pásky převzal. Navenek v rozhlase nikdo nebyl,“ vzpomínal Karel Kryl.

My dnes víme, že album vzniklo také díky iniciativě Miloše Zapletala a publicisty Jiřího Černého.

Bratříčku, zavírej vrátka je deska, která je nejpřesnějším a umělecky nejvýstižnějším znamením doby. Její hodnota nikdy nemůže zevšednět ani zestárnout, protože Karel Kryl ji psal s touhou a obrovskou odvahou napsat pravdu a hájit svobodu fyzickou, morální i duševní.

Socha Karla Kryla před ostravským rozhlasem

Karel Kryl by měl neuvěřitelných 79 let. Škoda, že mu osud vyměřil příliš krátký život. Jak by reagoval na současnou válečnickou rozpínavost Ruska na Ukrajině, je celkem jasné. Ostatně, když si pustíme jeho geniální nadčasové písně z roku 1969, které vznikly i díky Českému rozhlasu Ostrava, je zřejmé, že přesně platí i na současnost. Jsou hrdou a navěky platnou reakcí na všechny válkychtivé štváče, kteří opět zapomínají na to, že každý stát má své hranice.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava Vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související