Karviná bude až do konce roku rozkopaným městem

4. červen 2009

Rozkopané ulice, omezení v dopravě - takové komplikace zažívají lidé v Karviné. Město totiž finišuje s dostavbou nové kanalizace za více než jednu miliardu korun. Stará síť byla nevyhovující a sběr odpadních vod nezvládala.

Zákaz vjezdu, objížďky nebo provoz zúžený pouze do jednoho pruhu. To vše musí zvládnout řidiči i chodci v ulicích Karviné. Důvod? Kope se nová kanalizace. Stará kanalizace byla pro město velkým problémem. Trubky často pod zemí praskaly, navíc kapacitně už síť nestačila.

"Musí se to bohužel vytrpět. Je tam použita technologie, která do jisté míry to město úplně nerozkopala. I když samozřejmě ty komplikace jsou obrovské. Kdyby ale ta kanalizace nebyla zrealizována, tak veškerý rozvoj města by byl zastaven, nic dalšího by se nemohlo stavět, bylo to nutné," říká primátor Tomáš Hanzel.

Stavbu nové kanalizace provází nemalé problémy. Když dělníci kopli do země, cesta se na několika místech propadla. Kopáči ale chybu neudělali, problém je ve starých mapách. "Dvakrát nebo třikrát se nám stalo, že se vrtlo do něčeho, co vůbec v mapách nebylo a musel se zavřít celý úsek," upřesnila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Lidé budou muset komplikace kvůli kanalizaci vydržet do konce letošního roku. Většinu peněz na novou kanalizaci získala radnice z evropských dotací.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu