Karviná chce získat statut lázeňského města

26. červen 2024 10:43

Karviná se chce zbavit hornické nálepky a žádá proto o statut lázeňského města. Umožní to lépe chránit zdroj vzácné solanky, kterou místní lázně používají pro řadu procedur. A taky to ve vymezených oblastech bude pro obyvatele a firmy znamenat řadu omezení.

V karvinské části Darkov by vnitřní lázeňský okruh moc obytných domů nezasáhl. Jde vlastně jen o pár domků. „Bude se o Karviné vědět, že to nejsou jen havíři,“ říká místní usměvavá penzistka Jarmila. Menší možnosti ohledně sekání trávy nebo chovu hospodářských zvířat jí vůbec nevadí.

Čtěte také

Primátor Jan Wolf (SOCDEM) je přesvědčený, že statut lázeňského města za určitá omezení stojí. „Každopádně lázeňský statut je na ochranu lázeňství v Karviné, protože už to dávno není černé město. Máme tady spoustu zeleně, dokonce i to moře. Samozřejmě vždycky jsou nějaká omezení, ale jestli sem chceme přivést turismus a lázeňské hosty, tak se musíme trošku uskromnit,“ vysvětluje primátor.

Generální ředitelka Lázní Darkov Pavlína Filipi aktivitu města vítá. Karviná na lázeňský statut čekala řadu let. „Tím by se mělo omezit, aby na vnitřním i vnějším okruhu toho lázeňského území byly nějaké průmyslové aktivity, případně aby nedošlo k ohrožení zdroje té vody, protože ten je tím největším bohatstvím,“ připomíná ředitelka.

O návrhu radnice musí rozhodnout vláda.

Spustit audio

Související