Karviná dnes patří tradičním hornickým slavnostem

3. září 2011
Zprávy , Zprávy

Karviná dnes ožije hornickými slavnostmi. Bohatý program začíná úderem 13. hodiny a je rozprostřen hned do tří scén. Součástí tradiční oslavy havířů bude také velký karnevalový průvod a výstava obřích těžebních strojů.

Tuzemská hudební esa, překvapení z Anglie, hornický folklor i kapela složená z potomků zaměstnanců OKD. Hornické slavnosti nabídnou na třech pódiích různorodý hudební mix, určený fanouškům všech generací.

„Hudební program začíná na hlavní scéně v parku Boženy Němcové v Karviné ve 13:00, o půl hodiny později startuje program v amfiteátru a ve 14:00 se rozběhne scéna Nadace OKD na fryštátském náměstí. Vstup na všechny scény je zdarma,“ říká mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Hlavní scéna nabídne například vystoupení Lucie Bílé, kapely Kryštof, Mig 21 nebo hity AC/DC v podání anglických Hells Bells.

Těžební stroje na náměstí

Součástí oslav bude výstava obřích těžebních strojů. Firma OKD na karvinském Masarykově náměstí například ukáže padesátitunový razicí kombajn nebo takzvanou střední výztuž, která se v šachtách při těžbě používá.

„Bude to historicky první představení těžební techniky, takže děti a manželky horníků se mohou seznámit se stroji, které používají jejich tátové a manželé při práci stovky metrů pod zemí,“ dodává Sobol s tím, že k vidění bude i technika báňských záchranářů.

Upečte koláč, pomůžete sirotkům

Návštěvníci Hornických slavností OKD mohou stejně jako loni přinést koláč, buchtu, štrúdl nebo jiný pekařský výrobek a letos nově také slané pečivo. Darované výrobky budou dobrovolníci prodávat návštěvníkům slavností a výtěžek předají na konto Občanského sdružení svatá Barbora, které se stará o hornické sirotky.

Oslaďte život dětem... Občanské sdružení svatá Barbora

„Buchty či jiné pekařské výrobky mohou děti s rodiči přinést mezi desátou a čtrnáctou hodinou do centra Agape na rohu karvinského Masarykova náměstí. Porota pak všechny výrobky posoudí, hodnotit se bude chuť i vzhled. Autory tří nejlepších buchet či koláčů vyhlásíme kolem páté hodiny v průběhu koncertu Fleretu v amfiteátru letního kina,“ vysvětlila předsedkyně výboru maminek Marta Szamaránská.

Slavnosti se v neděli přestěhují do Staříče

Pro přátele hornictví z Frýdecko-Místecka pořádá Důl Paskov samostatné oslavy, které se uskuteční v neděli v areálu fotbalového hřiště ve Staříči. Kromě pestrého hudebního programu chystají pořadatelé také charitativní sbírku pro Občanské sdružení svatá Barbora.

Program zahájí ve 14:00 mažoretky, po kterých se představí dětský soubor Ostravička. Během odpoledne bude návštěvníky slavností bavit Zdeněk Izer, zahrají a zazpívají také legendární Rangers či Janek Ledecký s Žentourem.

autoři: tif , Kateřina Daňková
Spustit audio