Karviná dostane desítky milionů za spalovnu odpadů

9. březen 2011
Zprávy , Zprávy

Bouřlivá atmosféra provázela jednání karvinských zastupitelů o stavbě obří spalovny. Město za ní dostane 80 miliónů korun od krajského úřadu. A volení zástupci občanů s tím souhlasili.

Do sálu ale přišli i kritici obří stavby a lidem rozdávali protestní letáky. „Když to občané nechtějí, nemůže vedení radnice něco prosazovat,“ emotivně mluvil v jednacím sále karvinský zastupitel Josef Adámek.

Odpůrci stavby mají strach, že obří spalovna, ve které má končit až 300.000 tun odpadu z celého regionu, ještě více zatíží už tak špatné životní prostředí.

„Zajeďte se podívat pět deset kilometrů do Polska, co se tady vypouští. To jsou hlavní problémy,“ uklidňoval zastupitele náměstek primátora Jan Wolf.

Nakonec volení zástupci občanů zvedli ruku pro. Tedy Karviná získá za spalovnu 80 miliónů korun na zlepšení životního prostředí. Kraj pomůže s vybudováním obchvatu.

Lidem, kteří se sdružují v uskupení Občané proti spalovně, se to nelíbí, Kvůli spalovně budou mít potíže i jiná města.

„Samozřejmě nesouhlasím, nelíbí se mi to a město Karviná získá tímto 80 milionů korun. A když už by se to bralo dopodrobna, tak kde jsou ty peníze pro ostatní města, protože to má dopad i na ostatní města, nejenom na Karvinou,“ říká Lada Peterková z Havířova.

„To je problém ostatních měst. My jsme voleni občany města Karviné a bojujeme za Karvinou,“ reagoval náměstek karvinského primátora Jan Wolf.

V sále seděli i studenti gymnázia a pečlivě četli letáky protestujících. „Se spalovnou určitě nesouhlasím. Ovzduší je tady už tak dost špatné a aby šly do vzduchu další zplodiny, to by asi nebylo moc dobré,“ říká jedna ze studentek. „Když už se to bude stavět, měly by se pohlídat normy,“ dodává další.

V krajské spalovně se má likvidovat odpad z největších moravskoslezských měst - Ostravy, Karviné, Havířova, Opavy a Frýdku-Místku. Kraj ji chce za pět miliard korun postavit do roku 2015. Má vyrůst v místě bývalého Dolu Barbora.

autor: ada
Spustit audio