Karviná má novou kanalizaci za více než jednu miliardu korun

31. květen 2010

V Karviné po dvou letech ukončili stavbu kanalizace za více než miliardu korun. Šlo o největší investici města za posledních 30 let. Původní systém už byl v havarijním stavu. Městu s financováním této investice výrazně pomohla Evropská unie.

Stavba nového sběrače způsobila nemalé problémy v dopravě. Město bylo rozkopané a řidiči často museli jezdit jinak, než byli zvyklí. „Najezdil jsem tak o hodně kilometrů navíc, prodražilo se mi to,“ postěžoval si jeden z místních řidičů.

A nejen nervozita řidičů stavbu provázela. Když dělníci kopli do země, cesta se na několika místech propadla. Později vyšlo najevo, že staré mapy jsou špatné. „A byli jsme rádi, že se tam nestalo nějaké neštěstí, protože ty mapy byly opravdu špatně udělané,“ vysvětluje mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Po dvou letech se ale obyvatelé dočkali, je dostavěno. V podzemí je 17 kilometrů nových sítí a stovky domácností se mohou napojit na novou kanalizaci.

„Věřím tomu, že jsme to docela dobře zvládli a že i ti, kteří tím byli zasaženi, prostě pochopili, že se taková věc děje jednou za desítky let a musí se to vydržet. Máme teď možnost dalšího rozvoje, bez toho by to nešlo,“ poznamenal primátor Tomáš Hanzel.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu