Karviná získala do průmyslové zóny korejského investora

25. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Osm desítek pracovních míst nabídne korejská firma GS Caltex, která začne stavět novou továrnu v Karviné. Obsadí čtyři z devíti hektarů volných pozemků v průmyslové zóně. Vyrábět tam bude plastové součástky pro spotřební výrobky, jako jsou pračky a komponenty pro automobilový průmysl.

Po náměstí v Karviné tlačí kočárek s vnučkou důchodce pan František. I on se v osobním životě setkal se strašákem jménem nezaměstnanost. Jeho paní byla dlouho bez práce.

„Byla nezaměstnaná asi sedm let. Teď už je v důchodovém věku, tak požádala o důchod. Ale byla nezaměstnaná dlouho,“ říká pan František, který proto vstup nového investora do Karviné vítá. „Je to dobře, protože je tady velká nezaměstnanost. A vím, jak to moje paní těžce nesla, když nemohla najít práci ani jako pomocná síla. V tom věku je to těžké,“ dodává.

Karviná na dalšího investora v průmyslové zóně dlouho čekala, rozvoj zbrzdila ekonomická krize. „Dlouho jsme hledali investora, který by šel do druhé části zóny. Tu máme dva roky připravenou a prázdnou. Krize způsobila, že francouzská firma od smlouvy odstoupila. Takže je to první vlaštovka,“ popisuje mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Radek Foldyna z Úřadu práce v Karviné vstup investora do průmyslové zóny vítá. „Na Karvinsku je s radostí kvitovaná každá firma, která pomůže tuto nezaměstnanost snížit,“ říká. Na Karvinsku je v současné době bez práce 7,5 tisíce lidí.

Karvinská průmyslová zóna Nové Pole se díky první státní dotaci začala budovat v roce 1998. Tehdy byl předpoklad maximálně 45 hektarů zastavěné plochy. Dnes tam podniká deset firem. V roce 2008 město spolu se státem investovalo asi 50 milionů korun do rozšíření zóny a přibylo dalších devět hektarů plochy.

autoři: ada , tif
Spustit audio