Karvinské Romcentrum má pomáhat dětem i jejich rodičům

6. říjen 2005
Zprávy , Zprávy

Naučit romské děti v Karviné pracovním návykům a jejich rodičům pomáhat při shánění práce. Takový cíl si dalo Sdružení Romů severní Moravy. Náklady na rozsáhlý projekt přesahují dvacet miliónů korun a většina peněz jde z Evropské unie, čtvrtinu pak dalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Helena Lovecká je učitelkou karvinské zvláštní školy. Ze svých zkušeností ví, že romské děti svůj volný čas nejčastěji tráví nicneděláním. "Romské děti tráví většinu času tak, že chtějí mít volno. Nemají potřebu se nějak organizovat, pravidelně v něčem pracovat. Potom pochopitelně využívají volný čas jiným, náhradním způsobem, kde chtějí vyniknout. A z toho vyplývá jejich inklinování k negativním jevům."

Proto se jejich škola připojila k projektu romské organizace. Přímo ve škole vznikají čtyři kroužky, které mají odrážet tradiční romskou kulturu. "Budou to čtyři dílny - tkalcovská, keramická, košíkářská a drátkování a práce s kovem," vyjmenovala Lovecká.

Logo

Šéf romského sdružení Lubomír Kuzník říká, že jim nejde pouze o vyplnění volného času dětí po škole. "Jde o to, aby získaly nějaké pracovní návyky už ve školním věku."

Většina žáků karvinské zvláštní školy se už na nové kroužky těší.

Podle údajů romského družení je 90 procent karvinských Rómů bez práce- najít nové zaměstnání jim má pomoci nově vzniklá romská pracovní agentura. "Měla by vést seznam uchazečů o zaměstnání. Těch, kteří opravdu chtějí být zaměstnaní. Naše univerzita a hospodářská komora zpracovávají analýzy potřeb Rómů a současně potřeby a požadavky zaměstnavatelů. Z toho pak vzniknou postupy, jak pracovat s cílovou skupinou," vysvětluje Kuzník.

Agentura bude sídlit v kanceláři v centru města, fungovat začne koncem měsíce a otevřena bude každý všední den.

autor: ada
Spustit audio