Kauza Studénka bude u soudu pokračovat až na konci října

30. červen 2011

Desítka obžalovaných za železniční neštěstí ve Studénce se do jednací síně vrátí až na podzim. Přes léto proces pokračovat nebude. Rozhodl o tom dnes předseda senátu. Dosud vyslechl všechny obžalované a první experty.

V první fázi procesu se ukázalo, že klíčovou roli budou mít znalci. Složitý systém mostních konstrukcí a technologií popisují v jednací síni dlouhé hodiny, musí čelit palbě otázek advokátů i vyhovět logické žádosti soudce, aby vše vysvětlili laicky srozumitelně.

„Označení Inženýrská odysea je docela přiléhavé, je to skutečně souboj znalců. Znalci se shodli vzácně v jednom – jsou desítky a desítky kapiček, které naplnily ten příslovečný pohár,“ řekl právník subdodavatelské firmy Bögl a Krýsl Radek Ondruš.

Vyznat se ve výpočtech a umět si představit, jak se vysouvá mnohatunový kolos a vrací zpátky je pro laiky těžké. Soud však začal používat v justici nezvyklou pomůcku - maketu mostu, kterou vyrobil hlavní dodavatel stavby tehdejší firma ODS-Dopravní stavby Ostrava.

„Ze začátku byl takový ostych, ale posléze jsem zjistil, že i obhájci obžalovaných ze strany Bögl a Krýsl několikrát přistoupili k tomu modelu a ilustrovali situace, respektive když se pokládaly otázky, tak využili ten model,“ popsal právník firmy Josef Zubek.

Maketa se do justiční budovy vrátí až na podzim, kdy bude proces pokračovat. Po prázdninách bude soudce zřejmě přímo v jednací síni promítat počítačovou animaci, která krok za krokem znázorňuje pád mostní konstrukce do kolejiště.

Opravovaná konstrukce mostu se do kolejiště zřítila 8. srpna 2008, vzápětí do ní ve vysoké rychlosti narazil mezinárodní rychlík Comenius. Osm lidí neštěstí nepřežilo, téměř stovka dalších cestujících utrpěla zranění.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu