Kauzu polského gangu podvodníků budou řešit polští policisté

23. září 2005
Zprávy , Zprávy

Chyba severomoravských policistů při vyšetřování polského gangu, který podváděl v kasinech, bude mít zřejmě dohru v Poslanecké sněmovně. Policisté nedali skupině cizinců překlad obvinění v jejich mateřském jazyce, a soudkyně je proto nemohla vzít do vazby. Policejní šéfové nakonec své dva podřízené kázeňsky potrestali - odmítají ale oznámit, jak konkrétně. Některým poslancům se to nelíbí a chtějí podat interpelaci.

O pochybení severomoravských policistů informoval jako první Český rozhlas zhruba před měsícem. Gang Poláků, který pomocí jednoduchého triku oklamal čtecí zařízení výherních automatů a obohatil se o téměř milion korun, se ocitl na svobodě. Policisté jim totiž nedali překlad obvinění písemně a soudkyně Eva Fapšíková je nemohla vzít do vazby. "Takže oni se vlastně nikdy nedostali do pozice obviněných. Trestní stíhání nebylo řádně zahájeno. Je to pochybení policie. Prostě se s tím nedalo nic dělat."

Žalobce přitom policistům nařídil, ať text obvinění dodají písemně. Oni ta ale odmítli, potvrdil náměstek karvinského státního zastupitelství Jiří Jarnot. "Tam vycházel policejní orgán ze svého právního názoru, ale státní zástupce ve věci zaujal jiný právní názor a žádal ten policejní orgán o nápravu. To se nestalo."

Šéf služby severomoravské kriminální policie Karel Trčka se přitom zpočátku svých podřízených zastával, chtěl je odměnit. "Byla provedena důkladná analýza celého spisu, v současné době jsme neshledali žádné pochybení ze strany policistů a samozřejmě i můj návrh krajskému řediteli bud znít na odměnění těchto příslušníků, kteří se podíleli na objasnění celé kauzy."

Po vypuknutí aféry a prošetření případu ale velitel krajské kriminálky zcela otočil - své dva podřízené chce kázeňsky potrestat jak to potvrdila severomoravská policejní mluvčí Soňa Bradáčová. "Při prošetření jednání policistů, kteří působili v kauze takzvané rulety, bylo zjištěno procesní pochybení ze strany policejního komisaře a nedostatečná kontrolní činnost ze strany vedoucího oddělení."

Karvinský žalobce Otakar Cibien, jehož pokyny policisté odmítali splnit, tento krok přivítal. "Já to vnímám jako fakt, že když se někdo dopustí jednání, které zakládá jednání jako kárné provinění nebo z něho lze vyvodit, že policista se nechoval tak, jak mu státní zástupce uložil, vzhledem k tomu, že to bylo prokázáno, byl potrestán."

Jenže jak konkrétně byli dva policisté potrestáni nechce vedení severomoravské policie sdělit. Možností je totiž hned několik - napomenutí, písemná důtka, snížení platu nebo hodnosti a dokonce i propuštění. Sociálně demokratickému poslanci Radimu Turkovi, který zasedá v branně bezpečnostním výboru, se mlčení policejních šéfů vůbec nelíbí. "Já myslím, že v tom snad není problém, aby vedení severomoravské policie sdělilo, o jaký trest se jedná. V případě, že v tom problém bude, budeme muset požádat policejního prezidenta, aby třeba v Poslanecké sněmovně podal zprávu o tomto závažném pochybení."

Poláci, kteří podváděli na automatech, jsou už dávno zpátky ve své vlasti. Jejich zločiny tak budou muset za české policisty došetřit jejich polští kolegové, potvrdil to státní zástupce Otakar Cibien. "Originál spisového materiálu se předá kolegům do Polska a oni budou pokračovat dále v šetření."

Případ chtějí severomoravští policisté svým kolegům předat počátkem října.

autor: ada
Spustit audio