Každá hodinka ve společnosti navíc je důležitá. O dobrovolnictví ADRA

8. duben 2016
Dobré odpoledne

Organizace ADRA v Ostravě spolupracuje s desítkami dobrovolníků všeho věku, kteří pravidelně věnují svůj čas druhým. Nemocným, dětem nebo také starým lidem věnují u nás nezištně stovky lidí kousek svého času a pozornosti.

Někdy i hodina dvě týdně ve společnosti dobrovolníka může lidem zpříjemnit život. Jaký je zájem o dobrovolnictví a kdo se dobrovolníkem může stát, na to jsme se ptali koordinátorky dobrovolnictví humanitární organizace ADRA v Ostravě Zuzany Kuperové.


Když se zaměříme na seniory, jak se vám dobrovolnictví právě ve vztahu k nim osvědčilo? Jaké máte zkušenosti?

Zkušenosti máme, myslím si, velké. V Ostravě fungujeme osmým rokem a začínali jsme i se seniorskými programy. V tuto chvíli máme dvanáct domovů pro seniory, kam vysíláme dobrovolníky. Loni jsme ještě vyslali dobrovolníky k 40 seniorům, kteří žijí samostatně v domácnostech, ale cítí se osamělí, opuštění a potřebují společníka a doprovod třeba k lékaři.

Takže jaké jsou hlavní důvody, kdy senioři potřebují pomoci nebo třeba jen pouhou přítomnost druhého člověka?

Řekla bych, že je to právě ta samota. Osamění na konci života, kdy ti lidé skončí v tom zařízení a rodina v dnešní době nemá tolik času je navštěvovat. Takoví lidé, kteří žili společensky, a najednou se jim svět omezí na jeden pokoj, který třeba ještě sdílí s jiným uživatelem, kterého z dřívějška nezná a musí spolu nějak vyjít, tak každá hodinka dobrovolníka navíc je zprostředkování něčeho lidského.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Když zůstaneme u seniorů, kteří ještě bydlí ve své vlastní domácnosti, s čím jim dobrovolníci pomáhají?

Zase to primárně bývá o té samotě. Jsou to lidé, kteří jsou možná ještě izolovanější než lidé v domovech pro seniory, protože právě kvůli zdravotnímu stavu se třeba celý týden nedostanou ven. A služby jim jen ve dveřích předají oběd. Dobrovolníci tady mohou pomoci nejen tím, že mu dělají společníka, ale také ho třeba vyvedou na procházku. On už si sám netroufne, bojí se, že by spadl a podobně, takže ten dobrovolník může dodat odvahu, podporu. Může seniora doprovodit k lékaři, do lékárny, na nákup.


Více se od koordinátorky dobrovolnictví humanitární organizace ADRA v Ostravě Zuzany Kuperové dozvíte poslechem audio záznamu rozhovoru – viz odkaz ‚Přehrát celý rozhovor‘.

autor: čan
Spustit audio