Kdo opraví náměstí v Orlové? Ministerstvo financí bude hledat novou firmu

8. leden 2019 06:47

Místo náměstí mají v Orlové na Karvinsku už skoro dva roky kráter. Stavební firma zakázku za téměř 200 milionů nezvládla. Město a ministerstvo financí jako investoři proto budou muset projekt vysoutěžit znovu. 

Původně tady mělo být velké podzemní parkoviště, nová budova s obchody i byty, dlážděná plocha, lavičky. Místo toho je v Orlové u městského úřadu jen obrovská vybetonovaná díra, ze které na některých místech trčí dráty.

„Firma podstřelila cenu. Samozřejmě ceny, které měla, byly z roku 2016, ale dneska prakticky všechno – od práce po cihly – šlo směrem nahoru, a ta firma tím, že měla nízkou cenu už na začátku, tak se dostala do takových problémů, že to není schopná vybudovat,“ vysvětluje nezávislý starosta Miroslav Chlubna.

Firma podle dohody s městem a ministerstvem financí jako investory před Vánocemi dokončila část prací a staveniště zakonzervovala.

„Dokončila parkoviště před městským úřadem, úpravu autobusového zálivu, zajistila přeložky vynucené realizací podzemních garáží a rozestavěla část podzemních garáží,“ vyjmenovává Alena Kasanová z orlovského odboru rozvoje a investic.

Radnice teď zpracovává projektovou dokumentaci na dokončení stavby. Za provedené práce zaplatil resort financí 41 milionů korun. Na dokončení stavby chce znovu vyhlásit výběrové řízení.

Podle Zdeňka Vojtěcha z tiskového oddělení je podmínkou, aby ministerstvo průmyslu a obchodu zařadilo zakázku do priorit pro letošní rok. Starosta Chlubna odhaduje, že náměstí bude hotové nejdříve za tři roky.

autor: mot
Spustit audio

Související