Klesající zásoba pitné vody nutí vodohospodáře k opravám a investicím do vodojemů

3. únor 2020 09:31

Hrozba dalšího sucha nutí obce investovat do hloubkových vrtů anebo do oprav těch současných. Například na Opavsku plánují vodohospodáři také rekonstrukci mnoha obecních vodojemů. Hlavně tam, kde hrozí největší problémy.

Právě Opavsko na tom není na mapě sucha dobře. Počítá se každý litr a dokud voda v podzemí je, musí se zabránit potížím se zastaralými rozvody, říká Marek Síbrt, mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací. Výměna potrubí bude tady ve Velkých Hošticích stát dva miliony korun.

„Máme tady asi 620 metrů starého litinového potrubí a nám komplikuje práci to, když ty poruchy musíme odstraňovat a dalším důvodem je to, že šetříme se zdrojovou vodou,“ vysvětluje Síbrt.

Čtěte také

Proto je podle něj nutné investovat i do vodojemů. U každého jsou to řádově miliony korun. „Například ve Vítkově zemní vodojem, ale také to bude vodojem věžový. A příkladem může být i vodojem v Nových Těchanovicích, který budeme také rekonstruovat,“ dodává mluvčí.

Symbolem situace, do které se obce nechtějí dostat, je Píšť nedaleko u polských hranic. „V tom začátku, kdy jsme měli větší deficit ve vodojemech, jely dva cisternové vody i 24krát za den,“ říkal před dvěma lety na jaře nezávislý starosta Daniel Fichna, když tam téměř vyschly podzemní zdroje vody.

Rekonstrukce vodojemů, vrtů a vodovodů jsou letos v plánu i tam, kde si obce všechno zajišťují samy.

autor: mrk
Spustit audio

Související