Klimkovický tunel na D1 se kvůli technickým zkouškám opět uzavře

4. září 2019 11:29

Na dálnici D1 bude v pátek znovu zcela uzavřen Klimkovický tunel. Řidiči se tak musí připravit na možné dopravní komplikace. Tunel je totiž opravován a v plánu jsou závěrečné technické zkoušky. Novinářům to sdělila mluvčí radnice Ivana Gračková.

V pátek od 20:00 budou uzavřeny oba tubusy tunelu, které budou mimo provoz až do pondělních 04:30. „Veškerá doprava z dálnice D1 v tomto úseku bude proto svedena na objízdnou trasu, která vede po silnici II/647 přes centrum Klimkovic,“ uvedla mluvčí. Město apeluje na řidiče, aby se případné cestě přes Klimkovice pokusili vyhnout a nezvyšovali dopravní zatížení lázeňského města.

Čtěte také

„Pokud už budou muset řidiči Klimkovicemi o nastávajícím víkendu projíždět, prosíme je zejména o ohleduplnost vůči chodcům. Chápeme, že pro všechny řidiče i spolujezdce pomalu se posouvající v koloně aut je to nepříjemná situace. Ale pro naše občany představuje opakované svedení dopravy z dálnice do města vždy extrémní zátěž, která se projevuje nejen samotnými dopravními komplikacemi, ale mimo jiné i zhoršením kvality ovzduší,“ uvedl starosta Jaroslav Varga (Občané Klimkovic). V minulosti podle něj znamenalo uzavření tunelu pro město opakovaně dopravní kolapsy.

Naposledy byl takto tunel uzavřen v srpnu, kdy byly testovány technologie v pravé části tunelu, tedy ve směru na Ostravu. Nyní přichází na řadu levá část tunelu. Technologie jsou v tunelu opravovány po desetiletém provozu. Mění se například vzduchotechnika a modernizuje se kamerový, řídicí a bezpečnostního systém. Modernizace bude stát 116 milionů korun.

Město Klimkovice už před srpnovou uzavírkou s měsíčním předstihem otevřelo novou okružní křižovatku. Na urychlení stavby tehdy město spěchalo právě kvůli chystaným uzávěrám tunelu. „Městem sice při srpnové uzávěře obou tubusů tunelu pojížděly v obou směrech po hlavní trase souvislé kolony aut, ale z vedlejších ulic ve směru od náměstí i od Hýlova se vozy na hlavní dostávaly plynule,“ uvedla mluvčí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související