Koncert Norbert žije v Barráku připomene v Ostravě herce Lichého

26. únor 2024 13:20

Koncert několika hudebních skupin připomene 29. února v klubu Barrák osobnost nedávno zesnulého ostravského herce a hudebníka Norberta Lichého. V programu akce nazvané Norbert žije v Barráku bude například jeho oblíbená kapela Vítkovo kvarteto či uskupení Skrat, které Lichý zakládal a řadu let s touto skupinou také vystupoval. ČTK to za pořadatele řekl Lukáš Klapil.

„Setkání přátel a příznivců Norberta Lichého je spojené s koncerty kapel Skrat, Vítkovo kvarteto, Acustrio a Retro B. Večerem bude provázet moderátor Jirka Sedláček,“ řekl Klapil. Na pódiu se tak představí česká bigbítová kapela hrající od začátku 80. let Vítkovo kvarteto, akustické hudební těleso Acustrio ostravského písničkáře Václava Fajfra a kapela Retro B složená převážně z herců a umělců Divadla Petra Bezruče.

Plakát k akci Norbert žije v Barráku

Rockové uskupení Skrat zakládal Lichý s baskytaristou Vítem Zátorským a kytaristou Janem Hasíkem. „Dali jsme se dohromady na Matičním gymnáziu v Ostravě v roce 1981, hráli jsme do roku 1986 a potom si dali na 25 let pauzu. Zpátky ke koncertování jsme se v původní sestavě vrátili v roce 2011. Bertík byl náš dlouholetý kapelník a kamarád, multiinstrumentalista, prostě všestranně nadaný umělec. Hrál s námi do roku 2021, pak už hlavně z časových důvodů nemohl,“ řekl Zátorský.

Herec, dabér a hudebník Norbert Lichý náhle zemřel 16. ledna. Bylo mu 59 let. Narodil se 29. prosince 1964, byl synem herce, režiséra a dramatika Saši Lichého. Na prknech Divadla Petra Bezruče se objevil už jako dítě. Po maturitě na gymnáziu nebyl přijat ke studiu herectví na JAMU, a tak v roce 1984 nastoupil jako elév do angažmá v Severomoravském divadle Šumperk. V letech 1986 až 1987 byl v angažmá v Divadle loutek, pak nastoupil do Divadla Petra Bezruče.

Čtěte také

Za svůj mimořádný výkon v roli Mendela Singera v inscenaci Job získal Lichý divadelní Cenu Thálie 2009. V roce 2022 obdržel Cenu Jantar udělovanou umělcům z Moravskoslezského kraje. V roce 2016 zvítězil v divácké anketě Týdeníku Rozhlas o nejpopulárnější herecké výkony Neviditelný herec za četbu z románu Motýlek.

Spolu s herectvím se Lichý věnoval i hudbě a skládání scénické hudby, dlouhá léta spolupracoval s ostravským televizním studiem. Uměl hrát na kytaru, basu i varhany, v mládí působil v několika kapelách.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související