Kopřivnice postrádá hlavní náměstí. A to se má změnit

30. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Už příští rok se centra Kopřivnice chopí stavaři. Nové náměstí za 35 milionů korun odsouhlasilo vedení radnice ve spolupráci s obyvateli města.

Projektanti teď řeší, jak centrum města upravit. A vymyslet chtějí i typickou kopřivnickou dominantu.

„To není náměstí, to je taková pěší zóna, ale náměstí to rozhodně není,“ tak vidí centrum svého rodného města důchodkyně, paní Dagmar.

„Je tady vodotrysk a velká betonová plocha s ničím, nic tady není. Možná kolem kašny, to je takový jediný světlý bod této plochy. Ale určitě je toho málo,“ dodává mladá maminka Ivana.

Cesta pěší zónou mezi místním kulturním domem a městským úřadem je ohraničená jen šedými budovami s obchody a menším parčíkem. Podle paní Ivany by měl být na centrum města příjemnější pohled.

„Chybí tady zeleň. Mělo by to být hezčí, tak jak v ostatních městech. Sice tady neuděláme asi starodávné podloubí, ale určitě by to vypadalo jinak než tak komunisticky,“ přemýšlí paní Ivana.

Město pro potřeby továrny

Ne příliš praktické uspořádání centra i jeho vzhled je podle místostarostky Dagmar Rysové (nezávislá) daný hlavně vývojem města.

„Historicky centrum vznikalo živelně. Kopřivnice někdy v sedmdesátých a osmdesátých letech byla poplatná velkému rozvoji areálu Tatry a tím pádem až do začátku devadesátých let to bylo město, které bylo víceméně pro fabriku,“ připomíná místostarostka.

Letní výhled na Kopřivnici

Projektanti si teď musí poradit s tím, jak vytvořit funkční náměstí pro společenské setkávání i odpočinek.

„Jednak by tam mělo být zázemí pro společenské aktivity i proto, že je tam kulturní dům. A zároveň by to mělo být prostředí, ve kterém lidé chtějí i chviličku zůstat, posedět a popovídat si s přáteli,“ dodává Dagmar Rysová.

Hledá se dominanta

Město techniky by také podle radních i obyvatel, mělo mít kromě opravdového centra i svou dominantu. „Aby to bylo charakteristické uměleckým nadhledem, veselou sochou nebo čímkoliv takovým. Chceme po dlouhých letech do centra dostat prostor i pro umění, ale zároveň ho chceme inspirovat zajímavým symbolem, se kterým se ztotožní jak Kopřivničané, tak i návštěvníci města,“ dodává vedoucí oddělení územního rozvoje Milan Šmíd.

První návrhy nového náměstí budou hotové na podzim. A v polovině příštího roku by měli stavaři začít s první etapou rekonstrukce.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio