Kopřivnickou nádrž Větřkovice chce upravit společnost Tatra Trucks

30. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Nádrž Větřkovice u Kopřivnice by se ještě letos měla začít proměňovat. Její okolí chce majitel, společnost Tatra Trucks, po čtyřiceti letech revitalizovat. Aby mohla přehrada třeba už brzy přivítat rybáře, plavce a turisty v novém.

S Radkem Harabišem z místní organizace rybářského svazu stojíme na hrázi Větřkovic. „Není to klasický rybník nebo koupaliště, je to krásná přírodní vodní nádrž. V létě je tady krásně, je tady zelený trávník, dá se tady roztáhnout deka a je tady samozřejmě občerstvení, bufet,“ popisuje.

Právě rybáři se o areál starají už od jeho napuštění v roce 1976. „Úloha rybářů spočívala vždycky v úklidu, sečení trávy, nějaké drobné kácení a běžná údržba můstků, laviček a tak podobně,“ vysvětluje rybář.

Nádrž je i vodním zdrojem třeba pro průmyslovou zónu v Kopřivnici a společnost Tatra Trucks. Právě ta jako majitel přišla s myšlenkou areál oživit.

„Za tím účelem se připravuje projekt, kdy by v okolí přehrady měly vzniknout cyklostezky, rekreační zóna, zázemí ve stylu letní restaurace, případně nějaké toalety a hygienické zázemí,“ říká mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Důležitým partnerem jsou pro Tatru právě rybáři, kteří teď mají přijít s ideálním návrhem na provoz.

„Priorita rybářů je samozřejmě starost o vodu, o ryby v ní, pořádek kolem nádrže. Dalším aktivitám se nebráníme a chceme být účastni,“ dodává Harabiš.

Tatra teď řeší vlastnictví okolních pozemků. Ještě letos chce společnost začít s revitalizací.

Větřkovická nádrž u Kopřivnice
autor: Zdislava Mochová
Spustit audio