Kouzlo prvorepublikových cukráren i atmosféra pravé zabijačky

21. březen 2016

Zabijačku s kouzlem prvorepublikových cukráren. Tato dvě gastronomická témata zpracovaly historičky Muzea Beskyd z Frýdku-Místku a připravily k nim originální výstavu. V kuchyních, prodejnách či dvorech našich předků přitom našly spoustu zapomenutých předmětů.

Lidé si na výstavě mohou prohlédnout i předměty, které už dnes neuvidí, už se dnes běžně nepoužívají. Třeba takové troky, což jsou vlastně velké necky z jednoho kusu dřeva.

„Chtěli jsme ukázat, v čem se pařila ta prasátka. Když se pak podíváte, tak z menších kusů dřeva se dělaly další nádoby – třeba vahany na mísení prejtu nebo různých těst,“ říká kurátorka výstavy Kateřina Peková.

V další místnosti, kde téma výstavy zabíjačka pokračuje, najdete například přehlídku plniček jitrnic a jelit. Nejstarší jsou vyráběné z dobytčích rohů, pak jsou tam pístové a velké na pořádnou zabíjačku.

„Ty z dobytčích rohů mohou staré asi 100 až 150 let. A je to opravdu jednoduchá věc – uřezala se špička rohu, navléklo se střívko a širší částí rohu se plnilo,“ dodává Kateřina Peková.

V místnosti, kde to voní pečivem, se ocitnete v historické dílně mistra pekaře. „Je to dílna, která ještě nevyužívá žádnou moderní technologii, všechno se dělá ručně. Můžeme si prohlédnout, jak sází chleba do pece, co všechno k tomu potřebuje,“ popisuje historička Slavěna Jurčíková.

Perník z pouti? Uřezané dětské hlavičky

Můžete také navštívit mistra perníkáře. Uvidíte spoustu forem na perníky a na další pečivo.

„Zde jsou formy na staročeský perník, na ten vytlačovaný, ne tak jak známe výrobu perníku dnes vykrajovátky. Koník, srdce – to jsou všechno krásné lidové motivy. Ale máme zde i formu, na které je muž, který nese nůši, a v té nůši má uřezané dětské hlavičky,“ upozorňuje historička.

Strojek na výrobu želatinových bonbónů

Dodává, že takovýto perník se pekl na pouti, kde se zpívala kramářská píseň o vrahovi malých dětí. „Takže je to podle skutečné události. Ale osobně nevím, zdali bych si takovýto suvenýr zakoupila,“ uzavírá Slavěna Jurčíková.

Daleko více o historických formách a nástrojích z kuchyní našich předků, které shromáždili muzejníci ve Frýdku-Místku, uslyšíte v magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Exponáty z pouti
autor: iha
Spustit audio